MCP: Nema okupljanja i loženja badnjaka za Badnji dan
Ilustracija

MCP: Nema okupljanja i loženja badnjaka za Badnji dan

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, u skladu sa propisanim mjerama, neće organizovati uobičajen program i okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu u Crnoj Gori, uključujući i centralno loženje badnjaka ispred Cetinjskog manastira.

 "S obzirom na složenu i opasnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi sa velikim brojem slučajeva građana zaraženih novim koronavirusom, u duhu saopštenju za proslavu Krsnih slava u oktobru ove godine, pozivamo sve pravoslavne vjernike i sve ostale građane na poštovanje zdravstvenih mjera i ljekarskih uputstava radi stavljanja pod kontrolu bolesti COVID-19, izazvane pomenutim virusom", saopštili su iz Mitropolije crnogorsko primorske.

Kako ističu u saopštenju "ne smije se svakako dozvoliti da ova bolest zaustavi život, pa ni duhovni i crkveni život, ali je neophodno da se pridržavamo mjera predostrožnosti, kako bi umanjili štetne društvene posljedice epidemije i, što je najvažnije, uticali na smanjenje broja izgubljenih života zbog ove bolesti, koja, iako pogađa sve uzraste, ipak najviše života uzima među našim najstarijima".

Iz Mitropolije podsjećaju, da je njihova Crkva, odmah po proglašenju epidemije u martu ove godine prekinula organizaciju masovnih litija, koje su tada išle ulicama crnogorskih gradova iz poznatih razloga, te da je i mnoge druge aktivnosti svela na minimum ili ih privremeno obustavila.

"Mnoge proslave, osvećenja hramova, naučni skupovi i okrugli stolovi, a prvi put poslije više od dvadeset godina, i dječiji sabor, koji su bili planirani za proljeće, ljeto i jesen ove godine otkazani su ili odloženi. Neki od najvećih godišnjih hrišćanskih praznika, kao što je praznik Vaskrsenja Hristovoga, proslavljeni su umnogome drugačije nego što je to slučaj u redovnim uslovima", navode iz MCP.

Nažalost,kako dodaju i najradosniji hrišćanski praznik Božić dočekuje se, takođe u veoma lošem epidemiološkom trenutku.

"Pastirska odgovornost i briga za zdravlje i duhovno i tjelesno nas obavezuje da se u toku ovih prazničnih dana ponašamo još odgovornije i da svi doprinesemo da događaji koji su pred nama budu blagosloveni, da u naše domove unesu duhovnu radost, mir i zdravlje, a ne da budu povod za nove slučajeve zaraze i širenja ove opake bolesti. S tim u vezi obavještavamo sveukupnu javnost, a naročito pravoslavne hrišćane, da Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, u skladu sa propisanim mjerama, neće organizovati uobičajen program i okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu u Crnoj Gori, uključujući i centralno loženje badnjaka ispred Cetinjskog manastira. Poslije jutarnjeg bogosluženja, u toku cijelog dana vjernici će moći  da dođu do hrama, prilože badnjak na ognjište na kome će već biti osveštani badnjaci, zapale svijeću i pomole se Bogomladencu Hristu. Molimo i apelujemo da sve te sveštene radnje obavljaju uz poštovanje epidemioloških mjera uz minimalno zadržavanje u portama hramova i manastira uz molbu da Badnje veče dočekamo svi u svojim domovima. Ovo je prava prilika da se podsjetimo kako su se ovi božićni dani uvijek proslavljali u porodičnom ambijentu, trudeći se da svaki naš dom i svaka porodica liči na Svetu porodicu u kojoj se rodio Bogomladenac Hristos. Zato umjesto uobičajenog slavlja i masovnih okupljanja pozivamo sve pravoslavne hrišćane da predstojeće vrijeme ovog božićnog posta provedu u postu i molitvi, pripremajući se tako za praznik Roždestva Hristovog", poručili su iz MCP.

Na Božić će kako se dodaje,  biti služeno i po nekoliko Liturgija u većim hramovima i manastirima, gdje to dozvoljavaju crkvena pravila, kako bi se izbjegle uobičajeno velike gužve na Božićnim liturgijama. Podsjećaju da boravak na Božićnom bogosluženju bude u skladu sa propisanim mjerama koje su od ranije na snazi.

"Ponavljamo blagoslov koji je važio i za proslave krsnih slava, da se i Božićni dani proslave u svojim domovima u užem krugu i bez organizovanih okupljanja po domovima i drugim mjestima stanovanja", kazali su iz MCP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.