Bijelo Polje: Ne zna se ko je ubio bebu i ostavio je u kontejneru, nalaz DNK neupotrebljiv
Foto: J.Ć.

Bijelo Polje: Ne zna se ko je ubio bebu i ostavio je u kontejneru, nalaz DNK neupotrebljiv

U bjelopoljsko Više tužilaštvo stigao je nalaz sa vještačenja DNK uzorka mrtve bebe iz Forenzičkog centra iz Danilovgrada, potvrdio je za Dan državni tužilac Vladan Đalović.

“U narednom periodu, shodno nalazu koji je stigao, radićemo dalje istražne radnje u ovom slučaju. Inače, u ranijem nalazu, koji je u bjelopoljsko Više državno tužilaštvo stigao iz Podgorice gdje je izvršena obdukcija, nije se moglo sa sigurnošću utvrditi razlog smrti novorođene bebe. Zato čekamo dodatne analize i izvještaj iz Forenzičkog centra iz Danilovgrada”, kaže Đalović, dodajući da je formiran predmet povodom ovog slučaja.

U okviru istrage izuzeti su i video-snimci sa kamera koje se nalaze u blizini mjesta pronalaska mrtvog novorođenčeta, a izjave su dali i neki od stanara obližnje zgrade,piše Dan.

Inače, policija u Bijelom Polju više od pet mjeseci istražuje ko je ostavio novorođenu bebu u kontejneru 17. jula ove godine.

Tom prilikom, radeći poslove na odvoženju smeća radnici Javnog preduzeća „Komunalno Lim” u jednom od kontejnera su pronašli mrtvu novorođenu bebu.

Obdukcija je trebalo da pokaže da li je beba živa rođena i ako jeste, koliko vremena je bila živa.

Na osnovu nalaza ne može se utvrditi uzrok smrti, jer je leš bio u poodmaklom stadijumu truljenja, odnosno raspadanja.

“Sigurno je utvrđeno samo da je žensko dijete. Ono što je sa sigurnošću utvrđeno jeste da je beba živa rođena, i to u normalnom stadijumu trudnoće, odnosno tokom devet mjeseci, koliko je potrebno, i da je bila stara nekoliko dana”, kazao je Hasan Lukač, portparol Višeg tužilaštva, dodajući da to znači da je beba nakon porođaja mogla da živi.

U međuvremenu, bjelopoljska policija kontaktirala je sa svim domovima zdravlja i bolnicama kako bi identifikovala majku ženskog novorođenčeta.

Početkom aprila ove godine u Zeti je pronađeno beživotno tijelo novorođenčeta. Policija je slučaj otkrila 5. aprila zahvaljujući osoblju Kliničkog centra Crne Gore, koje ih je obavijestilo da je ljekarsku pomoć zatražila ženska osoba koja je tada bila životno ugrožena usled porođaja van bolnice.

Od 1990. pa do 1. aprila 2019. godine crnogorska policija evidentirala je 35 ubistava novorođenčadi, podaci su koje je Dan na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, preko MANS-a, dobio od Uprave policije.

Deset slučajeva oduzimanja života novorođenim bebama ostalo je neriješeno do danas, dok se 25 smatra riješenim. Navedena krivična djela pravno su kvalifikovana kao čedomorstvo, a ima i onih koja su kvalifikovana kao ubistvo djeteta pri porođaju.

Krivičnim zakonikom Crne Gore propisano je krivično djelo ubistvo djeteta pri porođaju član 146 da „majka koja liši života svoje dijete za vrijeme porođaja ili neposredno poslije porođaja, dok kod nje traje poremećaj izazvan porođajem, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.