U Saudijskoj Arabiji počela prodaja novogodišnjih i božićnih ukrasa
Ilustracija

Istorijski preokret

U Saudijskoj Arabiji počela prodaja novogodišnjih i božićnih ukrasa

Jelke i božićni ukrasi na prodaji su u jednoj prodavnici u Rijadu, a to se smatra znakom razvoja u ultrakonzervativnoj Saudijskoj Arabiji, koja i dalje zabranjuje bilo kakvu vjersku praksu nemuslimana.

Ukrasi, koji se vrlo rijetko prodaju u javnosti, pojavili su se u saudijskoj prijestonici, gdje se postepeno smanjuju neka ograničenja od kako se prestolonasljednik Muhamed bin Salman obavezao da će promovisati "otvoreni i umjereni islam".

Do prije samo tri godine bilo je gotovo nemoguće otvoreno prodavati božićne ukrase sa kostimima Deda mraza u Saudijskoj Arabiji.

Međutim, vlasti su smanjile ovlašćenja vjerskog establišmenta, koji se strogo zalaže za poštovanje islamske tradicije.

Decenijama je prodaja božićnih poklona bila uglavnom "ispod tezge", a hrišćani na Filipinima, u Libanu i drugim zemljama Božić su slavili iza zatvorenih vrata ili u enklavama emigranata.

Ali u novoj eri, vlasnik prodavnice u Rijadu po imenu Omar rekao je da je takođe prodavao kostime za Noć veštica, što je praznik koji saudijski konzervativci smatraju američkom tradicijom koja odstupa od islama.

Saudijska Arabija, koja je dugo optuživana za ultrakonzervativnu vehabijsku sunitsku doktrinu, polako se otvara prema drugim religijama.

U tu zemlju su počeli da dolaze ličnosti povezane sa Vatikanom i judaizmom. Međutim, hramovi i crkve su i dalje zabranjeni, a zemlja se nalazi na američkoj crnoj listi država koje ne poštuju vjerske slobode. Saudijska Arabija je takođe na meti kritika međunarodne zajednice zbog ljudskih prava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.