Srzentić: Naša misija je izgradnja jednostavnih, brzih i boljih javnih usluga za građane i preduzeća

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, učestvovala je danas na ministarskom panelu „Digitalna transformacija Crne Gore“ koji je održan u okviru trećeg digitalnog samita „DigitalOn“, u organizaciji Asocijacije menadžera Crne Gore i Odbora za digitalnu transformaciju AMM-a.

Srzetnić je tom prilikom podijelila svoja praktična iskustva koja je stekla u SAD-u na projektima digitalne transformacije javne uprave države Kalifornija za koja vjeruje da će biti vrijedne lekcije koje možemo da primjenjujemo i u Crnoj Gori. On je predstavila konkretna rješenja na kojima je radila, te pomenula pokretanje dva startup-a.

„Naša misija u Kaliforniji i u Crnoj Gori je izgradnja jednostavnih, brzih i boljih javnih usluga za građane i preduzeća. Svaka država sa svojim servisima ima svoje specifične karakteristike koje su spoj administrativnih predispozicija. Svjesna sam da se, naravno, ne može uraditi copy-paste model Kalifornije na Crnu Goru, već se, svakako, moraju prvo uzeti u obzir kulturološki aspekti i administrativni kapaciteti'', kazala je ona.

Srzetnić je poručila da bi se postigla transformacija, mora doći do promjene primarno iznutra kroz promjenu praksi i prilasku načinu riješavanja problema.

„Prakse koje smo inkorporirali u Kaliforniji su prakse iz privatne industrije, bazirane na multidisciplinarnim timovima, kao i promjene u kulturi poslovanja unutar Vlade gdje je građanin u centru. Sve ove politike i usluge se kreiraju na osnovu njihovih potreba, a  tek kada počnemo da kreiramo servise za potreba građane onda možemo stvarno da utičemo na živote ljudi“ – ocijenila je ona.

„Često velike platforme koje se rade za građane budu neuspješne, jer su kreirane počevši od politika ka glavnom korisniku. Kada okrenemo taj proces, ponašamo se kao startup: definisali smo potrebe građana, kreirali uslugu koju odmah možemo ocijeniti da li je dobra i unaprijedit je na osnovu povratnih informacija. I umjesto da čekamo šest mjeseci ili godinu dana da li neko koristiti platformu, mi možemo, u jako kratkom periodu, da je testiramo i unaprijedimo'', poručila je ministarka.

Govoreći o svom iskustvu u Americi, Srzetnić je pomenula projekat državnog zdrastvenog osiguranja u Americi „Obamacare“ koji je samo u IT segmentu koštao 10 milijardi dolara. Takođe, spomenula je i program SNAP/CalResh koji svake godine pomaže siromašnima.

„Ranije je to bio birokratski, opterećujući, složeni niz koraka koje su građani morali da preduzmu. Samo da bi dobili pristup pomoći za hranu trebalo je 3 sata i i većina se nije uspjela registrovati do kraja. Sada je napravljena aplikacija za koju je potrebno samo 7 minuta za registraciju. Naša kancelarija je bila projektno orijentisana i u potpunosti usmjerena na potrebe građana. Kroz različite ankete javnog mnjenja osluškivali smo potrebe i imali otvorene kanale za komunikaciju sa građanima. Dakle, znamo šta ih najviše tišti i osmišljavali na koji način brzim servisima možemo da izađemo njima u susret i to je ono što želimo da bude iskustvo građana. To je ono što želimo da osjećaju građani, da kao Vlada budemo pristupačni, da budemo na njihovoj strani“, poručila je ona.

Ministarka je predstavila i iskustva digitalne transformacije za vrijeme pandemije korona virusa, koja se odnose na platforme za pomoć za čuvanju djece, servise za dnevni boravak za djecu, privatne vrtiće, te platforma koja informišu građane putem mobilnih telefona ako su potencijalno bili izloženi virusu, te najvažnijim informacijama i novostima tokom pandemije.

 Ona je najavila formiranje digitalnog tima u okviru Vlade, kao i nove platforme na kojima će se raditi u narednom periodu.

„U tome nijesmo sami. Imamo punu podršku svjetski poznatih lidera koji su reformisali Vlade i digitalne servise, koji su uz nas i spremni su da pomognu nama u ovom procesu. Neki od njih kao Mickey Dickerson, Obamin bivši direktor za tehnologiu i digitalne servise preseliće se u Crnu Goru početkom sljedeće godine'', zaključila je Srzentić.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.