Danilović: Đukanović rizikuje mnogo ako odbije da razriješi ambasadore čiju smjenu predlaže Vlada
Goran Danilović

Danilović: Đukanović rizikuje mnogo ako odbije da razriješi ambasadore čiju smjenu predlaže Vlada

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rizikuje mnogo ako odbije da razriješi ambasadore čiju smjenu predlaže Vlada, a izvjesno je da će matični skupštinski odbor dati pozitivno mišljenje, smatra predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Među odlukama Vlade o postavljenjima, posebno među odlukama ministara, ima onih koji se, kako kaže Danilović, članovima UCG nikako ne dopadaju, ali sa odlukom o razrješenju sedam ambasadora su potpuno saglasni i javno podržavaju.

“Uglavnom, među njima su i oni za koje se može mirne duše reći da su privatni ili DPS ambasadori. Odbijanjem predloga Đukanović bi ušao u zonu kršenja Ustava jer bi time prisvojio za sebe pravo da vodi unutrašnju i spoljnu politiku, a to je neprikosnovena ustavna nadležnost Vlade”, navodi se u saopštenjju.

Uradi li tako nešto, kaže Danilović, Vlada i parlamentarna većina moraju imati spreman odgovor.

“Eventualno Đukanovićevo odbijanje mora naići na jasnu i snažnu reakciju Vlade i Skupštine. Dakle, to što u članu 95. stav 6. Ustava piše: da postavlja i razrešava ambasadore i druge šefove diplomatskih predstavništava, na  predlog Vlade i uz mišljenje nadležnog skupštinskog odbora, ne znači da bez posljedica može odbiti zakoniti predlog”, kazao je Danilović.

 U Ustavu, kako dodaje, piše i da Predsjednik Crne Gore proglašava zakone ali to ne znači da može da onemogući njihovo uvođenje u pravni život.

“Može, i to po jasnoj proceduri i u izuzetnim prilikama, samo vratiti Zakon i nakon njegovog ponovnog usvajanja obavezan je da ukazom proglasi”, dodao je on.

Nadležnosti predsjednika su, kako je rekao, prilično protokolarne i to je suština.

“Odlukom Vlade sedam ambasadora je opozvano i to je gotova stvar. Predsjednik bi mogao odbiti da pomenute ambasadore razriješi samo ukoliko bi izostalo mišljenje matičnog Odbora, u protivnom prekršio bi Ustav. Nakon toga svaka, pa i privremena, kohabitacija sa Đukanovićem mora prestati”, navodi se u saopštenju.

On ističe da Vlada treba da predloži izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore.

“Kako bi se njegov glomazni kabinet vratio na nivo protokolarnih potreba koje predviđa Ustav. Kada se steknu uslovi za neophodne izmjene Ustava biće racionalno promijeniti i način izbora predsjednika jer je na osnovu ustavnih ovlašćenja jedino logično da se predsjednik bira u Skupštini, a ne na neposrednim izborima”, zaključio je Danilović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.