Krihbaum: Komentari da je Kuliš oštetila interese Crne Gore su apsurdni
Gunter Krihbaum

"Bila je snažno angažovana u evropskim integracijama svoje zemlje"

Krihbaum: Komentari da je Kuliš oštetila interese Crne Gore su apsurdni

Predsjednik Odbora za evropska pitanja njemačkog Bundestaga Gunter Krihbaum kazao je da duboko žali žalim zbog opoziva aktuelne crnogorske ambasadorke gospođe Vere Kuliš. Mogla je da organizuje visoko rangirane sastanke sa predstavnicima crnogorske politike i brinula se da Crna Gora bude vidljiva na najvišem međunarodnom nivou, kazao je on.

Prvi čovjek Odbora, koji daje zeleno svijeto za napredak zemalja kandidata EU, kaže za Pobjedu da je Vera Kuliš predano radila na evropskom putu Crne Gore.

“Bila je snažno angažovana u evropskim integracijama svoje zemlje i odlično povezana sa donosiocima političkih odluka u Njemačkoj. Mogla je da organizuje visoko rangirane sastanke sa predstavnicima crnogorske politike i brinula se da Crna Gora bude vidljiva na najvišem međunarodnom nivou. Kao ambasadorka postavila je mjerila i ostala je simpatično lice Crne Gore. Javni komentari da je oštetila interese Crne Gore su apsurdni, vrijeđaju i diskredituju njene izuzetne rezultate", kazao je Krihbaum i dodao da ,,duboko žali zbog opoziva“.

Vlada Crne Gore je na posljednjoj sjednici 17. decembra opozvala sedam ambasadora - u Srbiji Tarzana Miloševića, u Italiji Sanju Vlahović, Vatikanu Miodraga Vlahovića, u Njemačkoj Veru Kuliš, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, u Bosni i Hercegovini Obrada Miša Stanišića i u Kini Darka Pajovića na prijedlog Ministrastva vanjskih poslova.

„Sječu“, takozvanih ,,nekarijernih diplomata“, prije deset dana je najavio ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, koji je rekao da će sa dužnosti šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava ukloniti oko 20 crnogorskih diplomata.

Kazao je da će ostati samo takozvane karijerne diplomate koje su „prošle obuku diplomatskih kadrova“.

Kako piše Pobjeda, on je prekršio dato obećanje jer su među prvih sedam opozvanih ambasadora čak troje profesionalne diplomate: Miodrag Vlahović, Dušanka Jeknić i Vera Kuliš, koji su stalno zaposleni u Ministarstvu vanjskih poslova, a diplomatsku karijeru su započeli i prije no što je Crna Gora postala nezavisna država 2006. godine.

Nakon sjednice Vlade, Radulović je kazao da je cijela crnogorska javnost jedinstvena u stavu da su opozvani ambasadori sa razlogom opozvani.

Upitan na koji način su ambasadori nanijeli štetu Radulović je rekao da je Vlada donijela brojne odluke, da su se neke nekom svidjele, nekom ne, ali da su za ovu odluku dobili ovacije.

“Reakcije javnosti su bile različite, ali za ovo smo dobili ,,standing ovations“. Kakvu su štetu oni nanosili, oni sami znaju. Ne znam odakle da počnem. Prolem je što je svaki od njih više bio ambasador političke partije nego svoje države. Cijelo društvo je po tom pitanju nepodijeljeno”, rekao je Radulović.

Krivokapić je rekao da je ta odluka vladina podrška profesionalnom bavljenju „svake aktivnosti pa i ambasadora“.

"Od svih ovih ambasadora koje vi znate, samo je jedan karijerni. Svi ostali su politički. Taj jedan karijerni vrlo dobro zna zašto je on opozvan, da ja to posebno ne obrazlažem”, kazao je Krivokapić.

Poručio je da neko ko se nalazi izvan prostora Crne Gore mora na najbolji način da se odnosi prema svojoj državi.

“Ne prema partiji, nego prema svojoj državi. Ispada da neki ambasadori smatraju da, ako nijeste u toj i toj političkoj priči, vi ne pripadate toj državi. To je nedopustivo bez obzira ko je ta osoba”, kazao je premijer.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.