Mostarci biraju vlast posle 12 godina
Ilustracija

Otvorena biračka mjesta

Mostarci biraju vlast posle 12 godina

Biračka mjesta otvorena su jutros u Mostaru, gdje se posle 12 godina održavaju izbori za 35 odbornika Gradskog vijeća.

Na izborima učestvuje i koalicija srpskih stranaka iz BiH na listi "Zajedno za naš Mostar".

Biračka mjesta otvorena su u 7.00, a kako je ranije saopšteno iz Centralne izborne komisije BiH, izbori će biti održani uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Glasanje će trajati do 19 sati.

Kako prenosi Klix.ba, brojne Mostarke i Mostarci su prije 7.00 stigli pred birališta kako bi među prvima dočekali otvaranje glasačkih mjesta i ostvarili svoje građansko pravo glasajući za kandidate koje smatraju najboljima za nove predstavnike vlasti u svome gradu.

Građani Mostara moći će da glasaju na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listicima, a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova.

Kako bi svi gradani imali mogućnosti da glasaju, imajući u vidu tešku epidemiološku situaciju i veliki broj zaraženih korona virusom, formirani su i posebni Kovid-19 mobilni timovi koje je imenovala Gradska izborna komisija Mostar.

Građani na današnjim izborima biraju 35 odbornika u Gradsko vijeće Mostara, među 370 kandidata.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od kojeg su 22 političke stranke, četiri koalicije, jedna lista nezavisnih kandidata i četiri nezavisna kandidata.

U gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada, bira se 13 odbornika i u šest izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 odbornika. To znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića.

Prema izbornim pravilima za Mostar, gradonačelnik se bira dvotrećinskom većinom od 35 odbornika u Gradskom vijeću.

U slučaju da nema potrebne većine, ide se u drugi krug glasanja, a ukoliko je ne bude ponovo, onda će odlučiti većina među odbornicima prisutnim na glasanju.

U birački spisak je upisano 100.864 birača.

Izbore u Mostaru će pratiti ukupno 1.717 posmatrača.

Izborna tišina počela je u subotu ujutru i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta u 19.00 sati.

Mostarce je pozvao da izađu na izbore komesar za proširenje EU Oliver Varheji, uz ocjenu da je izborni dan važan za Grad.

"Po prvi put u 12 godina, građani će moći da glasaju i biraju svoje lokalne predstavnike. Važno je da ovo pravo koriste u ovoj istorijskoj prilici. Održavanje izbora u Mostaru takođe je među 14 ključnih prioriteta", napisao je Varheji na svom Tviter nalogu.

Građane je u svom blogu pozvao da izađu na izbore i američki ambasador u Sarajevu Erik Nelson.

Američki diplomata je apelovao na svakog građanina Mostara da izađe na predstojeće izbore, uz poruku da su tu priliku predugo čekali.

"Građani, svako od vas zaslužuje lidere koji su spremni rade u vašu korist, a ne u korist ličnog bogaćenja ili uskih stranačkih interesa. Zato je toliko važno da aktivno učestvujete u biranju onih koji će vas predstavljati. Na vagi su lokalna pitanja koja se tiču direktno vas i vaših porodica", istakao je, između ostalog, Nelson.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.