Đukanović i Medoks

Đukanović sa Medoks

"Podsticaji UK-a pomogli Crnoj Gori da analizira ostvarenja i domete dosadašnje realizacije obaveza iz Klimatskog sporazuma"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Karen Medoks.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom i zahvalio Medoks na inicijativi i izraženom interesovanju za susret nakon Samita o klimatskim ambicijama, što je prilika za razmjenu mišljenja o saradnji Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva na bilateralnom i multilateralnom nivou.

"Podsticaji UK-a pomogli su Crnoj Gori da analizira ostvarenja i domete dosadašnje realizacije obaveza iz Klimatskog sporazuma", kazao je Đukanović, uz uvjerenje da je učešće Crne Gore na Samitu bilo kvalitetno i zapaženo, i da će takva biti i dalja kontribucija Crne Gore ostvarenju klimatskih ciljeva.

On je podsjetio da je prvobitno definisani plan o nacionalnom doprinosu smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte ispunjen unapređenjem tehnologija u metalnoj industriji i punoj orijentaciji na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uz realnu ambiciju za smanjenje od 35% i više u periodu koji slijedi.

Predsjednik je zahvalio ambasadorki i za nemjerljivu podršku UK našem putu ka članstvu u NATO, ali i, bez obzira na Bregzit, nastavku veoma značajnog podsticaja evropskoj integraciji Crne Gore i ZB. Visoko cijeneći bilateralne odnose Đukanović je istakao da ostaje značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje.

Medoks je uz zadovoljstvo susretom zahvalila Predsjedniku na aktivnom učešću Crne Gore na nedavnom Samitu i njenom ranom ulasku u taj proces.

"UK kao kopredsjedavajuća Konferencijom UN konvencijom o klimatskim promjenama, ima visoko na agendi ovu temu i posvećeno radi na organizaciji COP 26 čiji je domaćin u decembru naredne godine", kazala je ambasadorka.

Ističući da je virtuelni samit bio je izuzetan korak ka sledećoj konferenciji strana ugovornica.

"Povećane ambicije Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno sa ostalim zemljama, sjajna su vijest koja će sigurno uticati na ostvarenje pariskog cilja", kazala je ona. 

Ona je potvrdila spremnost UK da podrži Crnu Goru i projekte čiste i održive energije iz obnovljivih izvora koji će doprinijeti i sprovođenju nacionalnog akcionog plana i jačanju ambicije na ovom planu.

Predsjednik je uz zahvalnost za partnerski pristup poručio da će se i sa pozicije predsjednika Savjeta za održivi razvoj i dalje posvećeno zalagati na sprovođenju jasnog odgovora na klimatske probleme i realizaciju preuzete ambicije. 

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori, posebno u kontekstu bezbjednosnih izazova i spoljnih uticaja, pri čemu je iskazano zajedničko opredjeljenje za pažljivo sagledavanje i praćenje situacije i saradnju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.