Evropska unija produžila sankcije Rusiji
Ilustracija

Evropska unija produžila sankcije Rusiji

Savjet EU danas je odlučio da produži restriktivne mjere koje ciljaju određene sektore ruske ekonomije do 31. jula 2021.

Ove sankcije uvedene su 2014. godine kao odgovor na ruske akcije koje su destabilizovale situaciju u Ukrajini, navodi se u Savjetu EU.

Sankcije su porodužene nakon prošlonedjeljne procjene lidera EU 27 da Rusija ne primjenjuje Sporazum iz Minska u potpunosti. One ograničavaju pristup određenim ruskim bankama i kompanijama primarnom i sekundarnom tržištu kapitala EU i zabranjuju finansijsku pomoć ruskim finansijskim institucijama.

Mjere takođe zabranjuju direktan ili indirektan uvoz, izvoz ili prenos cjelokupnog odbrambenog materijala i uspostavljaju zabranu robe dvostruke namjene za vojnu upotrebu ili krajnje vojne korisnike u Rusiji.

Sankcije ograničavaju pristup Rusije određenim osjetljivim tehnologijama koje se mogu koristiti u ruskom energetskom sektoru, na primjer u proizvodnji i istraživanju nafte.

U Savjetu EU podsjećaju da je pored ekonomskih sankcija EU uvela i različite vrste mjera kao odgovor na ”rusku ilegalnu aneksiju Krima i grada Sevastopolja i namernu destabilizaciju Ukrajine” u šta spadaju diplomatske mjere, pojedinačne restriktivne mjere (zamrzavanje imovine i ograničenja putovanja) i posebna ograničenja ekonomskih odnosa sa Krimom i Sevastopoljem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.