Haško tužilaštvo traži od Crne Gore istragu protiv 15 osoba zbog ratnih zločina

Haško tužilaštvo traži od Crne Gore istragu protiv 15 osoba zbog ratnih zločina

Haško tužilaštvo je crnogorskom Specijalnom državnom tužilaštvu dostavilo spise predmeta o ratnim zločinima za procesuiranje 15 osoba, piše Dan.

Ta istraga je tajna, a kako je saopšteno iz Haga, radi se istrazi za teške zločine, koji uključuju i seksualno nasilje.

Kako je kazao Serž Bramerc, tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, tužilaštvo nastavlja da jača direktnu poršku državnim tužiocima u zemljama bivše Jugoslavije.

“Tokom ovog izvještajnog perioda uručili smo vlastima Crne Gore traženi dosije koji se odnosi na više od petnaest osumnjičenih protiv kojih se sada može sprovesti istraga za teške zločine, uključujući i seksualno nasilje”, rekao je Bramerc.

On je dodao da ti događaju pružaju značajnu priliku da pomenute države jasno pokažu opredijeljenost za utvrđivanje pune odgovornosti, naročito u odnosu na osumnjičene visokog ili sred njeg ranga koji su do sada uživali sigurno utočište i nekažnjavanje.

“Tužilaštvo će nastaviti da direktno sarađuje sa svojim partnerima na državnom novu u cilju podrške daljim istragama i krivičnom gonjenju. Diplomatska podrška Evropske unije i drugih partnera biće od ključnog značaja. Htio bih da ponovo naglasim značaj potrage za nestalim osobama u bivšoj Jugoslaviji. Tužilaštvo i dalje blisko sarađuje sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i državnim organima nadležnim za nestale osobe i možemo izvijestiti da naši napori proizvode značajne rezultate”, naveo je Bramerc.

Prema njegovim riječima, putem te saradnje između međunarodnih i državnih organizacija, prije nekoliko sedmica otkrivena je nova masovna grobnica u Kiževku u Srbiji, gdje se sada vrši ekshumacija.

“Isto tako, pomoć našeg tužilaštva doprinijela je pronalaženju četiri lokacije grobnica u Bosni i Hercegovini tokom ovog izvještajnog perioda. Više od dvije decenije od okončanja sukoba, 10.000 porodica i dalje čeka da sazna sudbinu svojih voljenih. Pronalaženje svih nestalih osoba predstavlja humanitarni imperativ”, kazao je Bramerc.

Prvi čovjek Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić kazao je nedavno u intervjuu za Dan da je odjeljenje na čijem čelu se nalazi po nalogu SDT-a u deset predmeta prikupljalo podatke vezano za postojanje sumnje da je izvršeno krivično djelo ratni zločin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.