Belada pisao Đukanoviću: Ne potpisujte izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti
Nikola Belada

Belada pisao Đukanoviću: Ne potpisujte izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Predsjednik nevladinog udruženja "Crnogorski zbor" Nikola Belada je u otvorenom pismu predsjedniku države Milu Đukanoviću poručio da ne potpisuje izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, za koje je, kako kaže, siguran da će ih Skupština Crne Gore usvojiti.

On istiće da je važeći Zakon o vjerskim slobodama i pravnom položaju vjerskih zajednica moderan, evropski zakon, u skladu sa međunarodnim standardima, na koje je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje.

Zakon je, kako kaže Belada, pozitivno ocijenjen i od stručne domaće i međunarodne javnosti. 

"Tekst Izmjena Zakona o vjerskim slobodama i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je sačinila neka privatna, neidentifikovana lica, a javnosti saopštio ministar Leposavić i koji će uskoro biti usvojen na Vladi i u formi Nacrta dostavljen na usvajanje Skupštini Crne Gore.  Gotovo je sigurno da će Skupština Crne Gore usvojiti Izmjene zakona i moje obraćanje Vama jeste da kao predsjednik države ne potpisujete takav zakon. Prakse po ovim pitanjima u svijetu je mnogo", kazao je Belada u otvorenom pismu, prenosi Pobjeda.

On je naveo primjer sa kraja 90-ih godina, kada je ruska Duma usvojila Zakon o vjerskim slobodama.

"Zakon je sadržao odredbu kojom se ne dozvoljava prozetilizam – pravo na promjenu vjere. Ta odredba je suprotna međunarodnom standardu, pa su građanski aktivisti Rusije pisali američkom ambasadoru za vjerska pitanja, koji je odmah intervenisao kod tadašnjeg predsjednika SAD-a Bila Klintona. Američki predsjednik je uputio demarš Rusiji i nakon upornih kontakata tadašnji presjednik Rusije Boris Jeljcin, odbio je da potpiše taj zakon", kaže Belada.

 On ističe da su Izmjene zakona, po kazivanju ministra Leposavića, dostavljene samo trima vjerskim zajednicama, čime je, kako tvrdi Belada, narušen standard ravnopravnosti vjerskih organizacija.

"Zakon se usvaja po hitnom postupku. Tako mora biti, jer je SPC izjavila da je to diskriminatorski i protivustavni zakon. To što tu izjavu i uvjerenje nijesu utvrdili Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava, nije bitno. Nije bitno, jer je ovo teokratska država feudalnog uređenja, đe je riječ vjerskog vođe zakon, đe su na javnoj sceni klerofašisti, velikosrbi, četnici ",navodi Belada u otvorenom pismu predsjedniku Đukanoviću, prenosi Pobjeda.

On tvdi da se tekst izmjena zakona se krije od javnosti.

" Po onome što sam saznao iz sredstava informisanja data je nova formulacija člana 24. koja je besmislena, neodređena, nedorečena, bez jasnoće i naravno članovi 62, 63, 64. se brišu (odredbe o imovini). Nemuštom, ali svjesnom formulacijom, SPC se želi proglasiti tradicionalnom crkvom i konfesionalnom zajednicom. Poznato je da sam ja sve to osporio, postoji na desetine dokaza da SPC u Crnoj Gori nije tradicionalna crkva niti konfesionalna zajednica. Uostalom, o tome smo argumentovano Sreten Zeković, Novak Adžić i ja ukazali u knjizi „Crnogorska pravoslavna crkva je tradicionalna, autokefalna, narodnosna, otadžbinska i matična u Crnoj Gori“, iz januara 2016. godine. Tako, Novak Adžić navodi da je donošenjem državnog Zakona o SPC, na Mitrovdan 1929. godine, prvi put osnovana crnogorsko-primorska Mitropolija, kao integralni dio Srpske Patrijaršije u doktrinarnom i pravno-organizacionom pogledu. Dakle, po pravnom subjektivitetu i kontinuitetu, SPC u Crnoj Gori postoji od 1929. godine",objašnjava Belada.

On istiće da je važeći Zakon o vjerskim slobodama i pravnom položaju vjerskih zajednica je moderan, evropski zakon, u skladu sa međunarodnim standardima, na koje je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje.

"On je pozitivno ocijenjen i od stručne domaće i međunarodne javnosti. Jedina greška u ovom zakonu je što nije usvojen 2006. godine, odmah nakon referenduma. Ovaj zakon nije osporen od bilo kog domaćeg ili međunarodnog relevantnog subjekta. To jedino Vas obavezuje i zbog toga ponovo ukazujem – ne potpisujte Izmjene Zakona o vjerskim slobodama koju je najavio ministar Leposavić, a koje će sigurno biti usvojene u Skupštini", zaključuje Belada.

Jedina greška u ovom zakonu je, kako kaže Belada, što nije usvojen 2006. godine, odmah nakon referenduma.

"Ovaj zakon nije osporen od bilo kog domaćeg ili međunarodnog relevantnog subjekta. To jedino Vas obavezuje i zbog toga ponovo ukazujem – ne potpisujte Izmjene Zakona o vjerskim slobodama koju je najavio ministar Leposavić, a koje će sigurno biti usvojene u Skupštini", zaključuje Belada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.