Popa: Ne smije biti diskriminacije u izradi i sprovođenju strategija i mjera za borbu protiv pandemije
Sa konferencije

Popa: Ne smije biti diskriminacije u izradi i sprovođenju strategija i mjera za borbu protiv pandemije

Kriza kovida-19 je posebno uticala na prava i dobrobit crnogorskih žena i djece, koji su žrtve alarmantno povećanog nasilja i diskriminacije tokom perioda zatvaranja, kazala je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa na konferenciji „(Ne)poštovanje ljudskih prava tokom pandemije kovida-19“.

Ona je zahvalila na prilici "da razgovaramo o tako značajnoj temi kao što su ljudska prava, u vremenu kada ponovno izbijanje pandemije kovida-19 ugrožava naše zdravlje i izvore prihoda, te stavlja na ispit naše temeljne vrijednosti".

Popa je istakla da je jasno da ovaj virus donosi velike patnje brojnim pojedincima i porodicama, istovremeno  ugrožavajući društveni i ekonomski razvoj u cijelom svijetu.

"Još jedna, možda manje očigledna, ali jednako štetna posljedica krize izazvane kovidom-19 je to da produbljuje nejednakosti i predstavlja ozbiljan izazov društvenoj koheziji i toleranciji. Ni Crna Gora nije imuna na ove rizike.Ranjive grupe u Crnoj Gori su pogođene mnogo više nego druge. Kriza kovida-19 je posebno uticala na prava i dobrobit crnogorskih žena i djece, koji su žrtve alarmantno povećanog nasilja i diskriminacije tokom perioda zatvaranja. Takođe smo svjedočili zabrinjavajućim slučajevima povreda ljudskih prava koja se odnose na zaštitu ličnih podataka i privatnosti, slobodu izražavanja, slobodu okupljanja i slobodu kretanja u zemlji.Konačno, kriza je otkrila slabosti u funkcionisanju i pružanju javnih usluga u zemlji, poput onih u sektorima zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja i pravde", istakla je Popa.

Ambasadorka EU dodaje da "ove gorke lekcije kojima nas kriza kovida-19 uči ukazuju na to da se ljudska prava moraju naći u centru svih mjera preduzetih u borbi protiv pandemije".

"Iako je jasno da će određene hitne i zdravstvene mjere svakako ograničiti naša temeljna prava, od presudnog je značaja da svako takvo ograničenje bude zakonito i nužno. Konkretno, bilo koje ograničenje slobode mišljenja ili izražavanja, mirnog okupljanja ili slobode kretanja treba da bude razmotreno s velikom pažnjom.Osim toga, ne smije biti diskriminacije u izradi i sprovođenju strategija i mjera za borbu protiv pandemije – niko ne smije biti izostavljen!Svi oni koji su bili izloženi riziku od siromaštva, diskriminacije ili nasilja prije pandemije, sada su još ranjiviji, i zato im je potrebna solidarnost, podrška i zaštita cijelog društva – sada više nego ikad!", poručila je Popa.

U ovim teškim vremenima, Evropska unija je prema njenim riječima, spremna da podrži relevantne društvene i političke aktere u Crnoj Gori da učine sve što je do njih u promociji, unapređenju i postupanju u cilju zaštite temeljnih prava i sloboda.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.