Nikčević: Ambasada ne demantuje ali dijeli lekcije o novinarstvu
Tamara Nikčević

Nikčević: Ambasada ne demantuje ali dijeli lekcije o novinarstvu

Autorka emisije Teleskopija Tamara Nikčević kazala je da se izvinjava ako "ambasadorku SAD, Njenu Ekselenciju Rajzing Rajnke, uvrijedila konstatacija koju sam iznijela u emisiji Teleskopija (RTCG, 8. decembar 2020.)”.

"Iako sam se pozvala na veoma relevantan izvor, zaista mi nije bila namjera bilo koga da vrijeđam; posebno ne ambasadorku zemlje koja je, vjerujem, ključni saveznik Crne Gore", kazala je Nikčević za Pobjedu.

Ona je napomenula da su "sporne" konstatacije izrečene u emisiji koja je autorska "i da, u tom smislu, uredništvo i menadžment RTCG ne snosi apsolutno nikakvu odgovornost".

Nikčević se zapitala i da je moguće da "cijenjena ambasadorka ne razumije zaprepašćenje dijela crnogorske javnosti ćutanjem crnogorskih zapadnih saveznika na predizborno i postizborno divljanje velikosrpskog nacionalizma, na konstantne napade na građane crnogorske nacionalnosti, na hajku na manjinske narode, na poruke i ikonografiju koja je prethodila ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, na nepriznavanje genocida u Srebrenici od strane nove vlasti i njenih pristalica..."

Čudi je, kaže, i da "Ambasada SAD u Podgorici nije našla za shodno da reaguje na nedavni nezabilježen mizogini napad na moju malenkost, prepun prljavih uvreda i neskrivene mržnje; iako sam Ambasadu, kao nezvaničnog protežea proruskog tabloida u kojem je ovaj napad objavljen (riječ je o ključnom propagandnom stubu ruskog udara na Crnu Goru oktobra 2016.), na to blagovremeno upozorila".

"Ista Ambasada promptno staje u zaštitu Njene Ekselencije Rajzing Ranke, dozvolivši, pritom, sebi ne samo da mi javno dijeli lekcije o novinarstvu, nego da niti riječju demantuje ono zbog čega su reagovali", kazala je Nikčević.

Podsjećamo, Savjet RTCG juče je jednoglasno utvrdio da je došlo do kršenja programskih standarda u emisiji "Teleskopija", u kojoj je novinarka Tamara Nikčević kazala da je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke na privatnoj večeri saopštila da su se pribojavali "da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta."

Savjet je naložio generalnom direktoru da utvrdi odgovornost za kršenje principa, a biće razmotren i budući status ove emisije u okviru programsko-produkcionog plana.

U reagovanju uredništva i menadžmenta Rаdio i Televizije Crne Gore navodi se da je novinarka Tamara Nikčević, u okviru prava koje imaju autori svih emisija, u saopštila lična saznanja i vrijednosni sud o američkoj ambasadorki Džudi Rajzing-Rajnke, koji se, kako je navedeno u reagovanju, apsolutno ne mogu shvatiti i kao stav uredništva i menadžmenta Radija i Televizije Crne Gore.

Na izjavu Nikčević reagovala je juče Ambasada SAD u Crnoj Gori i saopštila da su "neosnovane optužbe protiv ambasadorke Rajnke te da jasno ukazuju na potrebu za višim profesionalnim novinarskim standardima u Crnoj Gori", napominjući da je "razočaravajuće je vidjeti takav neprofesionalizam od strane javnog medijskog servisa koji ima mandat da informiše, a ne da obmanjuje javnost".

I Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić na svom Tviter nalogu napisao da je "po nalogu DPS-a Javni servis krenuo u progon diplomata i da Javni servis Crne Gore treba što prije vratiti građanima koji ga i plaćaju".

Na izjavu Tamare Nikčević juče su reagovale vladajuće političke partije, koje su njene konstatacije ocijenile „skandaloznim“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.