40 dana od smrti mitropolita Amfilohija: Joanikije sa sveštenstvom služi liturgiju u Hramu(VIDEO)

Povodom 40 dana od smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića danas se, na praznik svetog Amfilohija Ikonijskog, služe liturgija i četrdesetodnevni pomen u svim parohijskim i manastirskim crkvama u MCP i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

U Hramu Hristovog vaskresnja u Podgorici liturgiju, sa sveštenstvo i monaštvom MCP, služe episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i buenosajreski i južne i centralne amerike Kirilo Bojović,prenosi Pobjeda.

Iz MCP je saopšteno da će liturgiji prisustvovati isključivo sveštenstvo i monaštvo, dok će svim vjernicima biti omogućeno da tokom cijelog dana prilaze i poklone se grobu mitropolita Amfilohija, pomole se i zapale svijeću.

Mitropolit Amfilohije preminuo je, 30. oktobra, od posljedica koronavirusa, a sahranjen je 1. novembra u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Tokom tri dana više hiljada vjernika je u mimohodu odavalo počast mitropolitu Amfilohiju pred Cetinjskim manastirom i hramom u Podgorici. Mjere su masovno kršene - mali broj sveštenika i vjernika je nosio maske, fizička distanca nije poštovana, prisutni su prilazili kovčegu i ljubili ruku preminulog, pričešćivali se istom kašikom.

Mitropolit Amfilohije je prethodnih 30 godina bio na čelu Mitropolije u Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.