UN: Godina 2020. jedna od tri najtoplije u istoriji
Ilustracija

Sezona šumskih požara, poplava, ekstremnih vućina pokazatelj nastavka klimatskih promjena

UN: Godina 2020. jedna od tri najtoplije u istoriji

Ova godina biće vjerovatno jedna od tri najtoplije, upozorile su UN i dodale da postoje šanse da do 2024. godine dođe do privremenog porasta temperature iznad praga od 1,5 stepena Celzijusa određenog Međunarodnim sporazumom o klimi iz 2015. u Parizu.

Temperatura iz godine u godinu obara rekorde, a decenija 2011-2020 ostaće najtoplija do sada zabilježena, sa šest najtoplijih godina od 2015, saopštila je Međunarodna meteorološka organizacija u izvještaju o stanju globalne klime.

"Ova 2020. je nažalost još jedna vanredna godina za klimu", rekao je generalni sekretar organizacije Peteri Talas.

Od januara do oktobra, globalna prosječna temperatura bila je za oko 1,2 stepena Celzija viša u odnosu na referentni period 1850-1900, tako će 2020. biti jedna od tri najtoplije godine.

Procjena organizacije se zasniva na pet skupova podataka, koji rangiraju 2020. kao drugu najtopliju godinu, posle 2016. i ispred 2019.

Dodaje se da ekstremne vrućine, požari, poplave, povećana kiselost okeana i rekordna sezona uragana u Atlantiku svjedoče o nastavku klimatskih promjena.

Najveći porast temperature je u sjevernoj Aziji, posebno u sibirskom dijelu Arktika, gdje je bilo toplije za više od pet stepeni od proseka.

Vrućina u Sibiru je bila najveća krajem juna, sa 38,0 stepeni u Verhojansku 20. juna, što je zasad najviša temperatura izmjerena sjeverno od oboda Polarnog kruga.

Sezona šumskih požara, koja je poharala velika područja Australije, Sibira, zapadne obale Sjedinjenih Država i Južne Amerike, bila je najaktivnija u posljednjih 18 godina.

Uz to su "poplave u djelovima Afrike i jugoistočne Azije prouzrokovale masovno raseljavanje stanovništva i ugrozile sigurnost ishrane miliona ljudi", primijetio je Talas.

Među lošim vijestima je i to što je arktički morski led dostigao svoj godišnji minimum u septembru, zauzevši drugo mjesto tokom 42 godine satelitskog posmatranja.

S druge strane, obim antarktičkog morskog leda bio je sličan ili nešto veći od projseka u posljednje 42 godine, dok je Grenland i dalje gubio ledenu masu, iako sporije nego 2019.

A okeani koji skladište preko 90 odsto viška energije koja se akumulira u klimatskom sistemu Zemlje, posljednjih decenija se zagrijevaju sve brže, piše u izveštaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.