Bolnice i Domovi zdravlja sami da obezbijede zaštitnu opremu i vakcine
Ilustracija

Bolnice i Domovi zdravlja sami da obezbijede zaštitnu opremu i vakcine

Odlazeća Vlada i Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti skoro mjesec ignorišu zahtjev „Montefarma“ da se obezbijedi novac za nabavku dodatnih količina vakcine protiv sezonskog gripa i zaštitne opreme protiv koronavirusa, s obzirom na to da su zalihe skoro potrošene.

Iz “Montefarma” su zbog toga zamolili državne zdravstvene ustanove (domove zdravlja i bolnice) da dodatne doza vakcina, ali i zaštitnu opremu protiv koronavirusa nabave sami.

U dopisu „Montefarma“ zdravstvenim ustanovama, u koji su „Vijesti“ imale uvid, piše da se ta ustanova 4. novembra obratila Ministarstvu zdravlja i NKT i da do 1. decembra nisu dobili nikakav odgovor.

„U obavezi smo da vas obavijestimo da su zalihe ove robe na minimalnim količinama pa ne možemo garantovati dalje snabdijevanje ovim medicinskim sredstvima u narednom periodu... Molimo sve javne zdravstvene ustanove da, ukoliko imate mogućnosti, izvršite samostalnu nabavku zaštitne medicinske opreme“, piše u dokumentu.

„Montefarm“ je, piše u dopisu, tražio novac za 10.000 doza vakcine protiv gripa, 5.000.000 komada nitrilnih nesterilnih rukavica, 400.000 pari hirurških rukavica, po 200.000 komada jednokratnih zaštitnih odijela i jednokratnih vodootpornih mantila.

Iz Ministarstva zdravlja i NKT „Vijestima“ juče nisu odgovorili zbog čega sredstva za nabavku vakcine i zaštitne opreme nisu obezbijeđena, te zašto novac nije preusmjeren sa računa za donacije NKT, na kojem se nalazi više od osam miliona eura.

Prema podacima iz dopisa, za nabavku vakcine i medicinske opreme potrebno je 1,64 miliona i to za period od četiri mjeseca.

U zahtjevu „Montefarma“, koji je upućen početkom novembra nadležnima, navodi se da je vakcinacija počela 2. novembra i da su već nakon dva dana dobili zahtjeve skoro svih domova zdravlja da su količine koje su planirane nedovoljne, da je odziv za vakcinaciju iznad njihovog očekivanja i da su količine pri kraju.

„Uz konsultacije sa Instititom za javno zdravlje, potrebno je nabaviti još 10.000 doza, ukoliko ih proizvođač bude imao. Izvjesno je da ponuđač Farmalab, koji je isporučio vakcinu protiv sezonskog gripa ima na raspolaganju 2.000 doza po cijeni od 8,39 eura po dozi“, piše u zahtjevu koji potpisuje direktor te ustanove Radoman Dragaš.

Iz „Montefarma“ su naglasili da su još 3. oktobra obavijestili Ministarstvo zdravlja i NKT da je potrebno hitno nabaviti zaštitnu opremu – rukavice i mantile,pišu Vijesti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.