U oktobru 20% više zaraženih od korone nego u septembru
Ilustracija

U oktobru 20% više zaraženih od korone nego u septembru

U oktobru je u Crnoj Gori registrovano 7.896 oboljelih od korona virusa, što je za 20,56 odsto više nego u septembru kada je registrovano 6.548 oboljelih od ove infekcije, pokazuju podaci u Mjesečnom izvještaju o kretanju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Takođe, kada je riječ o zaraznim bolestima, u oktobru je najviše bilo oboljelih od COVlD-19, zatim od varičele (23), skabijesa (21), enterobijaze (10) i salmoneloza (10),pišu Dnevne novine.

“Navedenih pet oboljenja čine 99,6 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u ovom mjesecu (sam COVID-19 čini skoro 99 odsto prijavljenih zaraznih bolesti)” navodi se u izvještaju IJZ.

Kako se ističe, u oktobru je Institutu za javno zdravlje Crne Gore ukupno prijavljeno 7.990 osoba oboljelih od neke od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

“Ako se u obzir uzmu i akutne respiratorne infekcije (16.640) i diferencirani i nediferencirani oblici gripa (21) ukupno je prijavljena 24.651 oboljela osoba”, ističe se u izvještaju.

Primjećeno je, takođe, da stopa incidencije zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec (uključujući i COVID-19) iznosi 1284,5/100.000 stanovnika, što je za 20 odsto viša vrijednost od stope incidencije iz prethodnog mjeseca i oko 12 puta veća od stope incidencije iz oktobra 2019. godine.

“Uzimajući u obzir i akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, stopa incidencije za ovaj mjesec iznosi 3962/100 000 stanovnika. U ovom mjesecu registrovana su 132 smrtna ishoda od zaraznih bolesti, sa mortalitetom od 21,2/100.000 stanovnika. Svi registrovani smrtni ishodi su nastali usljed covid-19 infekcije”, kaže se u izvještaju.

U oktobru su, dodaje se, u odnosu na put prenosa (ne uzimajući u obzir akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa) dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 99 odsto.

Parazitarne zarazne bolesti su u ukupnom obolijevanju učestvovale sa 0,4 odsto, a crijevne zarazne bolesti sa 0,3 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.