Šefovi poslaničkih klubova različito o prijedlogu nove Vlade, nastavak sjednice sjutra
Foto: MINA

U 11 sati

Šefovi poslaničkih klubova različito o prijedlogu nove Vlade, nastavak sjednice sjutra

Mandatar Zdravko Krivokapić obrazložio je ekspoze i predložio sastav nove Vlade danas u Skupštini.

Sjednica će sjutra biti nastavljena u 11 sati.

"Mentori nove većine na najbezobzirniji način upleli su se u izborne procese, i to mentori koji su bili vođe četničkih i anticrnogorskih skupova na kojima je bio i današnji mandatar", kazao je u toku diskusije poslanik DPS-a Jevto Eraković.

On je rekao da je DPS bio i ostao jedina prava opcija za Crnu Goru.

"Kentaur Vlada, malo ekspertska, malo politička" - tako je Vladu opisala Simonida Kordić iz DF-a. Kazala je da je to apsurdna situacija.

Dragutin Papović pozvao je poslanike URE da se izjasne o stavovima Božovića i Srbije o Podgoričkoj skupštini. Rekao je da će ćutanje shvatiti kao saglasnost.

Manadtara je pitao da li smatra da je referendum 2006. bio demokratski. Ćutanje će, kako je kazao, shvatiti kao negativan odgovor.

"Blagougodni Zdravko Krivokapić, naizgled kulturan čovjek, vjerski je fanatik, a to nije dobro za 21. vijek", rekao je Andrija Popović iz LP.

"Molim budućeg premijera, kojeg narod iz milošte zove Rukoljub, da ne cjeliva sveštenike i tuđe zastave, to Crnogorci nikad nijesu radili", rekao je Popović.

Pozvao je da se aktiviraju Lovćenske straže, podsjećajući na kontroverzne izjave Vesnu Bratić, i da spiječe nestanak Crne Gore.

DF će se zalagati da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti povuče, kazao je Marko Kovačević iz DF-a. Podsjetimo, manadatar je u svom ekspozeu najavio dopune i izmjene, a ne povlačenje Zakona.

"Nije problem sastav Vlade nego ko vlada ovom Vladom", rekao je Boris Mugoša iz SD-a.

"Pravoslavna Vlada neslavne perspektive, tim riječima je Aleksandra Vuković iz DPS-a opisala je Vladu koja je predložena. Namjera Vlade je posrbljavanje Crne Gore", dodala je ona. 

"Trobojka nije i nikada neće biti simbol Crne Gore", poručila je Vuković Krivokapiću.

Dodajući da očekuju da Vlada tamjanom bude puštena u nerad, dodala je ona.

Vladimir Joković naglasio je značaj SNP-a i kazao da ta partija nije uvažena koliko je zaslužila u procesu formiranja Vlade. Istakao je i da SNP podržati Krivokapića.

Šefovi poslaničkih klubova različito o prijedlogu nove Vlade

"Nema ni pet poslanika koji će od srca podržati sastav Vlade", kazao je šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković.

Dodajuću da ekspoze mandatara odiše stubom demagogije - ništa ne valja u državi.

"Kazali ste da nećete mijenjati simbole. Ljubili ste zastave druge države, a danas ponosno stojite ispred crnogorske", rekao je Živković Krivokapiću.

Ukazao je i na nedosljednost predizbornih obećanja i onoga što piše u ekspozeu.

"Ušli ste u politiku zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Kazali ste da ćete ga ukinuti, a u ekspozeu navodite da ćete ga dopuniti i izmijeniti", naveo je on.

Živković je kazao da CG ulazi u situaciju političke nestabilnosti.

"Ulazimo u eksperimentalni period, s apolitičkom nestabilnošću, a građani će ubrzo imati prilku da revidiraju svoju odluku", zaključio je Živković.

"Ljudi koje ste izabrali nijesu eksperti, samo pripravnici u ovom poslu", rekao je Krivokapiću Slaven Radunović iz DF-a.

"Podlegli ste pritisku trećih lica koji nijesu učestvovali na izborima", rekao je Radunović i rekao da će ih DF podržavati dok budu radili onako kako se od njih očekuje, a u suprotnom će biti srušeni istog dana.

Nebojša Medojević je kazao da će PzP glasati za Vladu, ali ni u čemu nijesmo saglasni - ni sa načinom, ni sa ekspozeom, ni sa kadrovima.

"Vi ste osvojili glasove na našoj listi, a u vašoj vladi ima više članova DPS-a nego DF-a. To nije normalno", rekao je Medojević obraćajući se Krivokapiću.

Dragan Ivanović kazao je da će njegova partija - SNP podržati novu Vladu.

"Ova ekspertska Vlada najbolja je moguća u ovom trenutku", kazao je Miloš Konatar iz koalicije "Crno na bijelo".

Pozvao je kolege iz parlamentarne većine da nesuglasice ostave po strani.

Predsjednik i poslanik SD-a Ivan Brajović kazao je da ta partija neće glasati za ovu Vladu.

"Da li je ovo Vlada građanske Crne Gore ako budući premijer kaže da CG srpska država, a buduća ministarka Crnogorce naziva novocrnogorcima, montenegrinima, dukljanima? Da li je multietnička i multivjerska Vlada u kojoj prvi put poslije 1998. nema ministra iz reda predstavnika manjinskih naroda? Naknadno je uvršten potpredsjednik Vlade. Da li je sekularna CG ona u kojoj se Vlada dogovara u manastiru", pitao je, između ostalog, Brajović.

Ervin Ibrahimović vjeruje da ova Vlada nema neku dugoročnost. "Iako ima većinu, Vlada se pokazuje kao manjinska", naveo je on.

"Ne možemo biti srećni ako nam preporuka za ministre bude dobar odnos sa jednom vjerskom zajednicom", rekao je Ibrahimović i kazao da Crnu Goru ne predstavlja jednonacionalna vlada.

Pitao je Krivokapića da li se ograđuje od izjava Vesne Bratić, četničkog pokreta i da li će 11. jula posjetiti Srebrenicu.

Poslanik SDP-a Raško Konjević ukazao je na neke, kako je kazao, kontradiktornosti i nepreciznosti u izlaganju Krivokapića. Naveo je, između ostalog, i to da je Krivokapić, iako u ekspozeu navodi da će se slušati glas struke kad je posrijedi epidemija koronavirusa, više puta kao mandatar buduće Vlade slao poruku da mjere na važe.

Živković: Ovaj način ne priliči nekome ko se nalazi na poziciji mandatara

Poslanik DPS-a Danijel Živković je proceduralno reagovao i kazao da nije svojstveno mandataru da na ovaj način saopštava diskvalifikacije na račun političkih oponenata. Ovaj način ne priliči nekome ko se nalazi na toj poziciji, dodao je Živković.

"Danas nijesmo prisustvovali iznošenju programa rada nego elaboraciji seminarskog rada o načinu i postupanju prethodne većine na osnovu iznošenja sopstvenih subjekcija", kazao je Živković.

Krivokapić: U prvi plan postaviti ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku vladavinu prava

Program Vlade nije mogao da bude drugačiji nego što jeste, kazao je mandatar Zdravko Krivokapić osvrćući se na primjedbu poslanika Medojevića.

Ovo je ono što se u ovom trenutku moglo uraditi, dodao je on i kazao da će Vlada u februaru napraviti program rada za 2021.

Krivokapić je, izlažući svoj ekpoze, ponovio da je Crna Gora 30. avgusta prvi put u demokratskim uslovima smijenila vlast. 

"Tek sada su stvoreni svi neophodni preduslovi da se obrazuje prva demokratska Vlada. Iz tog razloga, potpuno smo svjesni da je naša obaveza i istorijska i neponovljiva. 

Glavni cilj nove vlasti biće da, jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija nego što je to sada", naveo je, između ostalog, Krivokapić.

U politiku je, kazao je mandatar, ušao srcem, ljubavju, "s vjerom i željom za bolju budućnost Crne Gore - ljubavlju prema Crnoj Gori i narodu, a srcem radi očuvanja prađedovskog zavjeta, sa željom da zajedno stvorimo bolju budućnost za nas i našu djecu."

"Kako vidim Crnu Goru? Kada bih nas upoređivao sa drugim državama, volio bih da za četiri godine učinimo Crnu Goru sličnom Luksemburgu, sa naglaskom na želji da svi budemo solidarniji i humaniji, da živimo u državi koja služi čovjeku i u kojoj će čovjek služiti njoj", naveo je Krivokapić.

U ovom momentu potrebno je u prvi plan postaviti ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku viadavinu prava, kazao je on i dodao da će se time napraviti zaokret od dosadašnje politike.

"Nova Vlada će punim kapacitetom nastaviti pregovore sa Evropskom unijom, kako bi Crna Gora što prije postala njena punopravna članica", rekao je mandatar.

Kako je naveo, stanje u javnim finansijama je zabrinjavajuće.

"U narednom periodu fokus, pored nezaobilazne slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, bice na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, a zatim i na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju", naveo je Krivokapić.

Posebno će se, kako je kazao, posvetiti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, s osvrtom na predmete koji su u sferi interesovanja javnosti.

Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako bi, prema riječima Krivokapića, ispravila nepravdu i štetu koju, kako je kazao, postojeći Zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama.

U skladu sa koalicionim sporazumima činilaca koji su formirali vlast, odlučeno je da Vlada bude ekspertska, sastavijena od kompetentnih profesionalaca, kazao je on i naveo da će Vlada imati 12 ministarstava, umjesto dosadašnjih 18.

Predstavnici zdravstvene struke, kako je rekao Krivokapić, obići će sve zdravstvene ustanove sa ciljem procjene kapaciteta, kadrovskog potencijala i postojeće opreme.

"Uz neophodnu migraciju stručnog kadra, planirana je i reorganizacija funkcionisanja kovid ambulanti i kovid bolnica. Obrazovaćemo Savjet za kovid, kao radno tijelo Vlade Crne Gore, a u okviru državnog organa nadležnog za poslove zdravstva, Stručnu komisiju koja će svakodnevno pratiti preduzete mjere, praviti presjek stanja i izvještavati nadležno radno tijelo Viade.

Trudićemo se da pribavimo kauzalni lijek protiv kovida, u saradnji sa međunarodnim centrima i institucijama. Na osnovu eventualnog testiranja i epidemioloških presjeka, potpuno ćemo reorganizovati borbu protiv virusa kovid", rekao je, između ostalog, Krivokapić.

Milačić tražio da i kandidati za ministre budu u sali

Poslanik sa liste ZBCG Marko Milačić predložio je da se pozovu kandidati za ministre, da i oni prisustvuju sjednici.

Bečić je kazao da nema uslova ni potreba da oni budu u sali. Pozvao se na epidemiološki trenutak, ali i potrebu da se ne gubi vrijeme.

Medojević: Nijesu se stekli uslovi za raspravu o Vladi

Poslanik PzP-a Nebojša Medojević kazao je da se nijesu stekli uslovi za raspravu o Vladi.

"Materijal koji je dostavljen ni po formi ni po sadržaju ne predstavlja program Vlade, ovo više liči na seminarski rad", kazao je Medojević. Zatražio je sjednicu Kolegijuma i kazao da se o ovom prijedlogu ne može izjašnjavati.

Sa ustavnog aspekta, nema nikakvih manjkavosti, odgovorio mu je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić. Forma programa, kako je naveo, nije propisana nikakvim pozitivnim propisom.

Medojević je zatražio pauzu i ponovio zahtjev za Kolegijumom, pozivajući se na raniju parlamentarnu praksu.

"Ne nalazim za shodno niti shvatam šta sjednica Kolegijuma može promijeniti", odgovorio je Bečić.

"Mi ćemo glasati za Vladu, ali nećemo dopustiti da nas mandatar ovako ponižava", kazao je, između ostalog, Medojević.

"Ne poštujete stav jednog poslaničkog kluba, ovo nije radio ni DPS", obratio se Medojević predsjedniku Skupštine.

Đukanović prisustvovao izlaganju ekspozea

Izlaganju ekspozea prisustvovao je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.