Ekspoze mandatara zasnovan na predrasudama

Đukanović: Crna Gora dobila Vladu koju je tražila voljom svojih građana, najvažnije da počne da funkcioniše

Ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića zasnovan je na predrasudama, koje su njegovi autori formirali o nekom prethodnom vremenu, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, navodeći da to nikada nije dobro polazište.

Đukanović je novinarima u parlamentu rekao da je, prije svega, dobro da je započet proces izbora nove vlade, jer je već prošlo tri mjeseca od parlamentarnih izbora.

„Drugo, mislim da o ovoj, kao i o svakoj prethodnoj vladi, treba suditi na osnovu onoga što će uraditi, a ne na osnovu najava“, kazao je Đukanović.

On je rekao da nije sklon da na bazi prvog slušanja mandatarovog ekspozea sudi o kvalitetu politike koju je nova vlada pripremila za svoje djelovanje.

„Ipak, osnovni utisak mi je da je kompletno izlaganje i program koji je prezentiran zasnovan na polemičkim tezama, u odnosu na predrasude koje je mandatar, zajedno sa drugim autorima programa, formirao o nekom prethodnom vremenu“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to nikada nije dobro polazište.

„Dugo je bilo to prethodno vrijeme, i ono je sigurno porodilo mnoge frustracije, nezadovoljstva, animozitete, a onda se lako zapadne u jedan kriticizam koji nije utemeljen na činjenicama“, pojasnio je Đukanović.

Zato bi, smatra on, bilo mnogo mudrije sačekati sa kritikama „nakon što se upoznate sa onim što je stvarno stanje u izvršnoj vlasti, resorima, sa onim što su dosadašnji učinci, a šta su nezavršeni poslovi“.

„Tako bi se bolje izbjegle kontradiktornosti kojima je obilovalo to izlaganje“, dodao je Đukanović.

"Odaje se priznanje međunarodnim partnerima, prije svega Evropskoj uniji a istovremeno se kritikuje ono što je Crna Gora uradila upravo u međunarodnoj politici. Znamo da je Crna Gora predvodila kvalitetnu regionalnu saradnju, da je postala članica NATOa i da s etaj status ne poklanja, znamo da je daleko iskoračila ispred svig drugih u pogledu pregovarčakog procesa sa EU što se ne dobija bez zasluga. Ne može stajati ocjena da su se dogodili prvi demokratski izbori, ili u jednom dijelu teksta stoji da će se tek dogoditi prvi demokratski izbori.", kazao je Đukanović ističući da je sve dosadašnje pratila međunarodna zajednica i da su sa najviših adresa, OEBS i Savjet Evrope,stizale afirmativne ocjene o kvalitetu izbornog procesa na čijoj bazi je CG napredovala u integracijama.

"Neće biti da je Crna Gora sa deficitom demokratije ostvarila sve ove rezultate koji su nam obezbijedili oni partneri čija se uloga pokušava afirmisati u ekspozeu", navodi predsjednik CG.

"Jednako tako nije moguće govoriti o Crnoj Gori kao o sprženoj ekonomiji jer znamo da je prije izvjesnog vremena Crna Gora bila najmanje razvijena republika ex Jugoslavije a da je danas značajno ispred drugih ekonomija u regionu a to nije dar s neba, to je između ostalog rezultat dobro postavljenog sistema i dobro kreirane ekonomske politike.Teško se može odoljeti utisku da je riječ o ozbiljnim predrasudama koje su uslovile da dominatan ton ovom ekspozeu da polemika sa vlastitim predrasudama. Mislim da treba stati sa komentarima. Crna Gora je dobila Vladu koju je tražila voljom svojih građana 30. avgusta, sada je najvažnije da ta vlada počne da funkcioniše i da nam pokaže ono što su njeni realni kapaciteti pa ćemo onda biti u prilici da dajemo relevantnije ocjene a biračka javnost i provjeri da li je napravila dobar izbor 30. avgusta", zaključio je šef države Milo Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.