Krivokapić:  Pitanje „Za koga ste glasali?“ ne smije biti presudno za egzistenicju naših građana
Foto:Anadolija

Krivokapić: Pitanje „Za koga ste glasali?“ ne smije biti presudno za egzistenicju naših građana

Nova vlada će biti vlada diskontinuiteta, slobode i jednakosti, poručio je madatar Zdravko Krivokapić, navodeći da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i radom na jačanju vladavine prava.

Krivokapić je danas u parlamentu predstavio program i personalni sastav nove vlade.

On je, odgovarajući na primjedbe koje je poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević iznio na račun njegovog ekspozea, kazao da taj program nije mogao da bude drugačiji.

„Oni koji nemaju podatke nemaju pravo da se igraju sa podacima. Ovo je ono što se moglo u ovom trenutku uraditi“, istakao je Krivokapić.

On je kazao da će nova vlada koja će, kako je naveo, sigurno biti izglasana, biti vlada naroda, a ne manjine.

„Dajte nam onda odluku da radimo samo šest mjeseci. Ako očekujete da neki rezultat može biti toliko mjerljiv za šest mjeseci, to može biti samo vlada kontinuiteta. Ovo je vlada diskontinuiteta“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da njega ne obavezuje to kako je neko prethodno radio, i dodao da će vlada u februaru napraviti program rada za narednu godinu.

Krivokapić je kazao da su tek sada stvoreni svi neophodni preduslovi da se obrazuje prva demokratska vlade.

„Iz tog razloga potpuno smo svjesni da je naša obaveza istorijska i neponovljiva. Glavni cilj ove vlade biće da, kada jednom odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija i bogatija nego što je do sada“, poručio je Krivokapić.

Kako je naveo, zadatak neće biti lak, a izazovi koji ih čekaju zahtijevaju angažovanje cijelog društva.

Krivokapić je kazao da se stanje koje zatiču može s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom.

On je rekao da je situacija u javnim finansijama ozbiijna, da je administrativni aparat preglomazan i neefikasan, da je epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 izvan kontrole.

“Zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije”, kazao je Krivokapić.

On je istakao da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i radom na jačanju vladavine prava.

„Potrebno nam je zajedničko djelovanje svih poslanika parlamenta i svih građana. Saradnja sa Skupštinom je jadan od glavnih prioriteta“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, izvršna vlast neće „nametati diktat Skupštini“, nego će se truditi da zajednički radi ono što je najbolje za građane.

Krivokapić je rekao da za zatečeno stanje odgovornost ne snose građani, niti doskorašnja opozicija, već samo i isključivo pretodna vlast.

„Ovdje smo zbog građana, da njima služimo i ostvarimo bolji život građana, što nam je konačni cilj“, istakao je Krivokapić.

On je kazao da građani Crne Gore traže sigurno i slobodno društvo, efikasno zdravstvo i kvalitetno obrazovanje, oni žele da rade i žive od svoga rada, što je danas, kako je naveo, gotovo nemoguće.

„Svi smo se, manje više, navikli na nedosljednost političkog pristupa bivše vlati, usmjerenog ka interesima i bogaćenju pojedinaca. Tako je bivša vladajuća garnitura srastala sa državom više od tri decenije, razarajući je u ekonomskom i moralnom smislu“, naveo je Krivokapić.

On je naglasio da se sloboda danas osjeća u svakom kutku Crne Gore, navodeći da je bezbjedan i ekonomski nezavisan građanin, koji živi od svog rada, slobodan čovjek.

„Nikad više ne smijemo dozvoliti da pitanje „Za koga ste glasali?“ bude presudno za egzistenicju naših građana. Mjerilo napretka mora postati znanje, vještina i rezultati radi“, poručio je Krivokapić.

On je istakao da je država snažna onoliko koliko su joj snažne institucije.

“Zato je jedna od naših najvažnijih obaveza da ojačamo njihovu efikasnost i vratimo poljuljano povjerenje. Nema tih pojedinaca, niti paralelnih institucija, koje mogu ili smiju biti jači od države“, naglasio je Krivokapić.

Cilj je, kako je poručio, stvaranje sistema koji neće više biti u funkciji jedne partije, određenih interesnih grupa ili pojedinaca, već u funkciji svih građana.

„Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti, a više raditi, koji će biti samo jedan od vas, prisutan u narodu, sa težnjom da saslušam i razumijem potrebe. Želim da ispunim očekivanja svih koji su glasali za promjene“, kazao je Krivokapić.

On je poručio da će nova vlada u prvi plan postaviti ekonomiju, borbu protiv kovida i istinsku vladavinu prava.

Kako je naveo, nova vlada će, punim kapacitetom, nastaviti pregovore sa Evropskom unijom (EU), kako bi Crna Gora što prije postala njena punopravna članica.

„Ovo je najsporiji tempo pregovora koji je do sada vodila neka država kandidat u istoriji EU, sa izuzetkom posebnih slučajeva, sporije od ovoga teško je moguće“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, jasno je da novu Vladu čeka težak posao, „jer je Crna Gora do sada bila prepoznata kao lažna demokratija, partijska država sa ogromnom korupcijom, organizovanim kriminalom,nereformisanim sudstvom, krhkom ekonomijom, ogromnim socijalnim razlikama“.

„Stoga je jasno da budući napredak u pregovorima direktno zavisi od sprovođenja reformi u obalsti vladavine prava“, istakao je Krivokapić.

On je rekao da bi volio da za četiri godine Crnu Goru učine sličnom Luksemburgu, sa naglaskom da svi budu solidarniji i humaniji.

„Zalagaćemo se za pravdu i ravnopravnost svih građana, bez obzira na njihovo imovno stanje ili uvjerenje, orjentaciju ili opredeljenje, bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala, njegovanje dobrosusjedskih odnosa“, kazao je Krivokapić.

Nova Vlada, kako je poručio, zalagaće se i za apsolutno obezbjeđenje uslova da građani u poštenoj i fer atmosferi biraju svoje predstavnike na demokratskim izborima, stvaranje povjerenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije.

“Kao i za podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja – onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju”, rekao je Krivokapić.

On je najavio da će se nova vlada zalagati za usmjeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore – prije svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu.

„Za zdravu životnu sredinu, slobodu govora i zaštitu ličnog dostojanstva, eliminisanje svih oblika diskriminacije, slobodu vjeroispovijesti, slobodu medija, saradnju sa civilnim društvom, zagarantovanost lične slobode i ljudskih prava u skladu sa najvišim standardima“, naveo je Krivokapić.

Cilj nove Vlade, kako je naveo, je i dosljedno sprovođenje reformi u cilju demokratizacije odbrambenog sistema, sa posebnim fokusom na depolitizaciju, vraćanje ugleda i integriteta institucijama sistema nacionalne bezbjednosti, kontinuirano izgrađivanje svih preduslova za mir i stabilnost.

Krivokapić je ocijenio da su nezavisnost, profesionalizam, efikasnost i odgovornost crnogorskog pravosuđa takođe jako problematični.

Kako je naveo, veoma je opasno za cijelo društvo, za sudski sistem, kao i za častan sudijski poziv to što se najvišim sudskim i tužilačkim organima rukovodi na nelegitiman, pa i na nelegalan način.

Krivokapić je u ekspozeu objavio personalni sastav nove crnogorske vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika.

Potpredsjednik Vlade biće jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Krivokapić je za ministra unutrašnjih poslova predložio Sergeja Sekulovića, odbrane Oliveru Injac, a vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Kandidat za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložen je Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović.

Krivokapić je kazao da nije lako sve iznova pokrenuti i uraditi, jer su se prvi put desile demokratske promjene.

„Ne bježimo ni od kakvog izazova, nego želimo da rezultatom pokažemo da Crna Gora treba da bude najljepša država na svijetu, u koju će se svi rado vraćati, u njoj živjeti i svoj rad ugrađivati u njenu budućnost“, poručio je Krivokapić.

Ranije je iz Skupštine najavljeno da će sjednica, zbog velikog interesovanja poslanika da učestvuju u raspravi, trajati najvjerovatnije tri dana.

Izvor: Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.