Mrkojevići nakon više od deceniju dobili Dom zdravlja
Dom zdravlja u Mrkojevićima, Foto: PR Centar

Mrkojevići nakon više od deceniju dobili Dom zdravlja

U Mrkojevićima, gdje živi oko četiri hiljade stanovnika, danas je, nakon više od deceniju, otvorena ambulanta i mještani tog kraja više neće morati da odlaze u Bar zbog usluga koje su obuhvaćene primarnim nivoom zdravstvene zaštite.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, kazao je da, nakon saniranja i renoviranja prostora od 250 kvadratnih metara i nakon ulaganja u prostor i opremu vrijednosti od preko deset hiljada eura, sa ponosom svi prisutni svjedoče otvaranju ambulante, koja je više od deceniju bila zatvorena.

"Stanovnici ovog kraja, a moram naglasiti da je uglavnom riječ o staračkim domaćinstvima više neće morati da odlaze u Bar zbog usluga koja su obuhvaćene primarnim nivoom zdravstvene zaštite. Time je moje zadovoljstvo veće, jer je okosnica četvorogodišnjeg rada našeg tima u Ministarstvu zdravlja bila da približimo zdravstvenu zaštitu građanima i smanjimo putovanje do ljekara", rekao je Hrapović.

Otvaranje te ambulante, kao i mnogih drugih, renoviranje, adaptacija i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga u svim dijelovima Crne Gore potvrda su, kako je kazao, da je u proteklom periodu urađen dobar posao.

hrapovic

Kenan Hrapović, Foto: PR Centar

"Uvjeren sam da je ovo opravdan potez, da i na ovom mjestu, gdje tokom sezone bude i do deset hiljada turista, oni mogu dobiti neophodnu zdravstvenu zaštitu", rekao je Hrapović.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, podsjetio je da Dom zdravlja Bar ima dvije covid ambulante, za odrasle i djecu, a patronaža radi pojačanim kapacitetom.

"Obavi se oko 230 pregleda dnevno u ambulanti za odrasle, oko 20 u ambulanti za djecu, a prosječno oko polovine se uputi u bolnicu na dalju dijagnostiku. Jedan zdravstveni radnik je pozitivan i, iako pod velikim pritiskom, zdravstveni radnici uspješno rade svoj posao, vrijedan divljenja u ovom izazovnom vremenu", kazao je Hrapović.

Ocijenio je da se zdravstveni sistem pokazao kao najjača karika u lancu.

"Ali nema tih zdravstvenih mjera koje nam mogu pomoći ako se ponašamo neodgovorno. Ljekari i cijeli zdravstveni sistem radi najbolje, ali svi ostali nisu na tom nivou", rekao je Hrapović.

Zbog toga je neophodno da, kako je kazao, svi budemo istrajni i odgovorni prema sebi i onima koje volimo "kako bismo zajedno, jer jedino tako možemo, sačuvali zdravlje u najvećoj mogućoj mjeri".

"Porodicama preminulih iskreno saučešće, uz nadu da će oni koji bore za život u toj borbi uspjeti, jer su u rukama naših heroja, kojima je svaki život uspjeh i cilj", kazao je Hrapović.

Direktorica Doma zdravlja u Baru, Branka Purlija, kazala je da su prioritet te zdravstvene ustanove laka i dostupna zdravstvena zaštita i pružanje kvalitetne zdravstvene primarne usluge.

"Mrkojevići su poznati kao strpljiv, miran i oštrouman narod. Svoju strpljivost pokazali su i time da više od deceniju, nemaju adekvatnu ambulantu. Ukoliko Dom zdravlja, ima područnu jedinicu u Starom Baru, Sutomoru, Virpazaru, u Ostrosu ne postoji nijedan razlog da ne postoji ta ambulanta i u Mrkojevićima. Samim tim, što po popisu stanovništva, broji četiri hiljade stanovnika“, istakla je Purlija.

purlija

Branka Purlija, Foto: PR Centar

Ona je kazala da su u ambulanti u Mrkojevićima trenutno zaposleni jedan doktor, medicinska sestra i higijeničarka, a da će se potruditi da u ljetnjem periodu budu organnizovane dvije smjene.

"Sva dijagnostika, terapija, ispisivanje recepata, vakcine protiv sezonskog gripa, kao i sve usluge građani će moći da dobijaju u ovoj ambulanti, a biće uskoro dostupan i EKG aparat“, poručila  je Purlija.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, rekao je da je otvaranje ambulante samo još jedan od doprinosa u cilju očuvanja opšteg zdravlja svih stanovnika ne samo Bara, nego i Crne Gore.

"Inicijativa koja je potekla od stanovništva ovog kraja, podržana od mjesne zajednice Mrkojevići naišla je na odobravanje i bivšeg i sadašnjeg rukovodstva Doma zdravlja, a prije svega na podršku Ministarstva zdravlja, kojima se zahvaljujemo“, kazao je Raičević.

raicevic

Dušan Raičević, Foto: PR Centar

Uputio je zajdnički apel da se svi zajedno pridržavamo mjera i preporuka koje su na snazi, u cilju uspješne borbe protiv koronavirusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.