Krivokapić: Dobili smo mandat za promjene, glavni cilj uređenija, bogatija i složnija CG

"Tek sada su stvoreni svi neophodni preduslovi da se obrazuje prva demokratska Vlada. Iz tog razloga, potpuno smo svjesni da je naša obaveza i istorijska i neponovljiva", kazao je mandatar Zdravko Krivokapić danas u crnogorskom parlamentu obrazlažući program i personalni sastav nove Vlade.

"Glavni cilj nove vlasti biće da, jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija nego što je to sada.Dobili smo mandat za promjene", naveo je Krivokapić.

Mandatar je istakao da je kriza velika.

"Odlazeća vlast je primijenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo. Svjesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava", naveo je Krivokapić.

Istakao je da je u politiku ušao srcem, ljubavlju, s vjerom i željom za bolju budućnost Crne Gore.

"Ljubavlju prema Crnoj Gori i narodu, a srcem radi očuvanja prađedovskog zavjeta, sa željom da zajedno stvorimo bolju budućnost za sve nas i našu djecu.Dobili smo mandat za promjene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima", kazao je Krivokapić.

Istakao je da želi da ispuni očekivanja svih koji su glasali za promjene,"ali i da odagna strahove i bojazni onih koji se promjena plaše." 

"Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti, a više raditi, koji će biti samo jedan od vas, prisutan u narodu, sa težnjom da saslušam i razumijem potrebe", naveo je on.

U ovom momentu potrebno je kako je istakao Krivokapić da u prvi plan postavimo ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku vladavinu prava, "time napravimo zaokret od dosadašnje politike i okrenemo se prosperitetu i boljitku Crne Gore".

thumbsbc49e4349b04ab0ae0726585a83d97b85a

Zahvalnost EU, posebna povećenost borbi protiv organizovanog kriminala i finansijskim istragama

Mandara je izrazio veliku zahvalnost Evropskoj uniji i svim njenim državama članicama na do sada izdvojenoj hitnoj, najprije medicinskoj, a zatim i finansijskoj pomoći Crnoj Gori, namijenjenoj borbi protiv pandemije COVID19. 

"Evropska unija je na djelu pokazala da Crnu Goru vidi kao dio evropske porodice i mi ćemo sa naše strane učiniti sve da joj se uskoro i formalno priključimo, sa ozbiljnošću u implementaciji obaveza koje proističu iz pregovaračkog procesa", naveo je Krivokapić.

"Posebno ćemo se posvetiti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, s osvrtom na predmete koji su u sferi interesovanja javnosti.Povećaćemo bezbjednost našeg društva hapšenjima članova organizovanih kriminalnih grupa, sprečavanjem teških zločina i napretkom u ključnim istragama kojesu ostale neriješene. Pokrenućemo finansijske istrage o porijeklu imovine u svim očiglednim slučajevima nesrazmjere imovine i prihoda. Ova Vlada će razvijati kapacitete jedinica koje će se baviti finansijskom analizom i istragama", naveo je Krivokapić.

Ukidanje NKT-a

Krivokapić je istakao i da će jedan od nezaobilaznih poteza nove Vlade biti ukidanje NKTa, koje kako je kazao nema zakonsku osnovu i politički je kreirano tijelo, te kreiranje stručnog tijela u skladu sa Zakonom. 

"Stručno tijelo biće sastavljeno od zdravstvenih radnika i stručnih lica koja će imati prioritetni savjetodavni zadatak prilikom donošenja hitnih mjera i plana borbe protiv pandemije, kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva, ali i očuvala ekonomija", istakao je mandatar.

Skupština Crne Gore počela je raspravu o izboru nove Vlade.

Mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić je poslanicima obrazložio program i personalni sastav nove Vlade u kojoj će 12 minisatara biti nestranačke ličnosti, dok će potpredsjednik Vlade biti lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović.

Krivokapić je istakao da će prioriteti nove vlade biti jačanje ekonomije, borba protiv epidemije koronavirusa i vladavina prava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.