Dio stepeništa Ajfelove kule prodat za više od 274.000 eura
Dio stepeništa Ajfelove kule

Dio stepeništa Ajfelove kule prodat za više od 274.000 eura

Dio stepeništa Ajfelove kule sa oko 14 stepenika prodat je u utorak na aukciji za tačno 274.475 eura, saopštila je kuća Arkirijal (Artcurial).

Stepenište visine gotovo tri metra potiče od originalnog stepeništa čuvene Gvozdene dame iz 1889. godine.

Taj dio je povezivao drugi i treći sprat.

Zbog ugradnje lifta između spratova 1983. godine bilo je neophodno demontirati dio stepenista na nekoliko djelova.

Jedan dio se nalazi na prvom spratu Ajfelove kule kao eksponat, dok su neki u muzejima širom Francuske ili u privatnim kolekcijama.

Afjelova kula visoka 324 metra i jedan je od simbola Pariza. Sagradio ju je Gustav Ajfel (Gustave Eiffel) 1889. godine kao eksponat za Svjetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice Francuske revolucije. Kada je kula sagrađena, mnogi Parižani su smatrali da je ruglo i da je treba srušiti, a danas ima reputaciju jednog od remek dijela svjetske arhitekture.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.