Azerbejdžan preuzeo kontrolu nad teritorijom koju je zauzela Jermenija
Ilham Alijev

Azerbejdžan preuzeo kontrolu nad teritorijom koju je zauzela Jermenija

Azerbejdžan je preuzeo kontrolu nad teritorijom koju je zauzela Jermenija, u skladu sa mirovnim sporazumom kojem je posredovala Rusija i kojim su završeni sukobi u Nagorno-Karabahu nakon šest sedmica.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozdravio je "istorijsku pobedu" nakon vraćanja kontrole nad teritorijom.

"Svi smo sanjali jedan san i sad smo ga ostvarili. Pobijedili smo i na bojnom i na političkom polju", izjavio je Alijev.

On je rekao da pobijeda otvara novo doba za Azerbejdžan - doba razvoja, bezbjednosti i napretka, javio je AP.

Alijev je istakao da je ponovo "zadovoljena istorijska pravda", i da će narod Azerbejdžana učiniti sve da obnovi srušene gradove i sela.

"Od sada ćemo živjeti kao veliki i ponosni narod", naglasio je Alijev.

Nagorno-Karabah se nalazi na teritoriji Azerbejdžana, ali u toj oblasti žive etnički Jermeni, koji žele nezavisnost još od sukoba koji su okončani 1994. godine.

Sukobi su ponovo eskalirali 27. septembra, a završeni su 10. novembra, kada je na snagu stupio mirovni sporazum.

Prema riječima Alijeva, u sukobima je poginulo 94 civila, a ranjeno je više od 400. On nije govorio o vojnim gubicima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.