Podrška Vlade Kine: 7,1 miliona eura za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari
Most na Đurđevića Tari

Podrška Vlade Kine: 7,1 miliona eura za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari

Danas su u Podgorici, Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari u Crnoj Gori uz podršku Kine, u ime Vlade Crne potpisali ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, i direktor Uprave za saobraćaj, Savo Parača, dok je u ime Vlade NR Kine, odnosno Agencije za međunarodnu ekonomsku saradnju Ministarstva trgovine NR Kine Ugovor potpisao Bao Shunqing, prvi savjetnik za ekonomiju i trgovinu u Ambasadi NR Kine u Crnoj Gori.

"Veliki betonsko-lučni most, koji je građen u periodu od 1938. do 1940. godine, projektovao je Mijat S. Trojanović. Prema izboru portala „Bright side”, most na Đurđevića Tari se našao među 20 najljepših na svijetu, dok ga je britanski magazin „Times“ uvrstio u 10 atrakcija koje treba posjetiti", navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Od 2017. godine između predstavnika Vlade Crne Gore i Vlade NR Kine potpisano je više okvirnih sporazuma u vezi sa realizacijom ovog projekta, dok danas potpisani Ugovor o donaciji sredstava, predstavlja kako se navodi, akt koji je osnova za početak konkretnih aktivnosti na terenu, na način koji treba da osigura bezbjednost, potpunost, dugotrajnost i funkcionalnost objekta, u okviru postojećih gabarita, ne narušavajući priznate kulturološke vrijednosti mosta, kao jednog od simbola prepoznavanja Crne Gore.

"Razlike između pravnih sistema dvije zemlje, uz dodatan izazov u vidu globalno izraženih posljedica pandemije Covid-19 koja je i potekla iz zemlje donatora, bili su razlog za dugi pregovarački proces koji je uspješno okončan zahvaljući koordinaciji Kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Crne Gore i angažmanu Ambasade Crne Gore u NR Kini", saopšteno je.

Vrijednost donacije po danas zaključenom Ugovoru je 55 miliona kineskih juana, čija protiv vrijednost je oko 7,1 milion eura, i ovaj budžet je kako ističu iz Ministarstva namijenjen za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i izvođenje konkretnih radova rekonstrukcije na predmetnom objektu, dok određene obaveze i crnogorska strana preuzima na sebe (izrada elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, priprema prolaza za saobraćaj i postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, elektroenergetskih i komunikacionih instalacija, eksproprijacija, prikupljanje relevantnih podataka, obezbjeđenje revizije, nadzora i tehničkog prijema, te pomoć kineskoj strani za koju se može ukazati potreba tokom implementacije).

Izrada glavnog projekta bi trebala da traje oko 6 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora, dok će se datum početka i period izgradnje utvrditi u dopunskoj dokumentaciji koju će strane potpisati nakon odabira glavnog izvođača.

"Ugovorom je i definisano da se projekat mora realizovati u skladu sa domaćim primjenjivim propisima, procedurama i standardima, i na način koji neće ugroziti načela jednakog postupanja, slobodne konkurencije i nediskriminacije", saopšteno je.

Povodom potpisivanja Ugovora, ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Liu Đin, je istakao da je most na Đurđevića Tari važan saobraćajni, istorijski i turistički objekat u Crnoj Gori.

"Kao prototip i mjesto snimanja filma “Most”, veoma je poznat u Kini i postaje atrakcija za kineske turiste koji dođu u Crnu Goru. Drago mi je vidjeti što je Ugovor danas potpisan, i zahvaljujem radnim timovima obje strane na njihovom naporu. Vjerujem da će rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari pomoći Crnoj Gori u ubrzavanju integracije u evropskoj ekonomiji, unapređenju turističke privrede na sjeveru i ukupnom ekonomskom i socijalnom razvoju", kazao je Đin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.