Vlada Italije planira da svi zimski centri ostanu zatvoreni do sedam dana posle Nove godine

Vlada Italije planira da svi zimski centri ostanu zatvoreni do sedam dana posle Nove godine

Glavna tema pregovora vlade i italijanskih regija na današnjem sastanku jeste da li će za vrijeme predstojećih praznika, Božića i Nove godine, biti otvoreni skijaški centri, piše agencija Ansa.

Sjeverne alpske pokrajine gdje su popularni i čuveni skijaški centri, poput Kortine D'Ampeco, insistiraju da se dozvoli neki vid ili djelimično otvaranje skijaških centara, ali vlada planira, pišu mediji, da svi zimski centri ostanu zatvoreni od prije Božića do sedam dana posle Nove godine, kao i da se zabrani kretanje među regijama.

U Italiji postoji 1.500 skijaških žičara i liftova, to je sektor gdje je zaposleno 14 hiljada osoba i još najmanje dvije hiljade radnika zaposlenih u pratećim objektima.

Već sada gubici se procjenjuju na 70 odsto od godišnjeg prihoda koji se kreće i do 7 milijardi eura, a ako skijaški centri ostanu zatvoreni i za vrijeme narednih praznika gubici će biti još veći.

Vlada takođe razmatra mogućnost da privremeno zabrani prekogranični saobraćaj sa sjevernim susjedima da bi spriječila Italijane da idu na skijanje u Austriju ili Švajcarsku.

Za sada bez testa i karantina preko granice

Protekle sezone, na početku pandemije kovida 19, upravo to se desilo, Italijani su skijali kod susjeda, jer su domaća skijališta bila zatvorena, a kada su se vratili donijeli su sa sobom i korona virus.

Vlada je očekivala da će, kako je bilo najavljivano, Evropska unija donijeti neke smjernice ili zajedničku odluku za sve zemlje članice o tome kako postupiti u skijaškoj sezoni, ali iz Brisela je stigla vijest da svaka zemlja to uredi prema svojoj procjeni i potrebama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.