SZO

"Učinićemo sve da pronađemo porijeklo koronavirusa"

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) učiniće sve da pronađe porijeklo koronavirusa, poručio je danas generalni direktor te organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, odbacio optužbe da je agencija Ujedinjenih nacija suviše blagonaklona prema Kini, gdje se prvo pojavio virus.

"Želimo da saznamo porijeklo (virusa) i učinićemo sve da do tog saznanja dođemo", rekao je Gebrejesus.

On je kazao da se nada da će međunarodni stručni tim uskoro posjetiti kinesku provinciju Vuhan koja se smatra "kolijevkom pandemije" koronavirusa.

"Nema ništa da se krije. Stav SZO je veoma, veoma jasan. Treba da saznamo porijeklo tog virusa jer može pomoći u sprječavanju budućih epidemija", rekao je Gebrejesus i dodao da je u pitanju tehničko pitanje koji su neki politizovali.

Sjedinjene Američke Države, koje su u svijetu najviše pogođene pandemijom koronavirusa sa više od 262 hiljade preminulih, otvoreno su optužile Kinu da krije neke podatke, a SZO da se povinovala zahtjevima vlasti u Pekingu.

Druge zemlje, koje su iznijele manje kritika, ipak sumnjaju da Peking usporava proces otkrivanja detalja o koronavirusu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.