Picula: Bilateralne probleme između država treba rješavati diplomatskim putem
Tonino Picula

Komentarisao dešavanja na relaciji zvanične Podgorice i Beograda

Picula: Bilateralne probleme između država treba rješavati diplomatskim putem

Bilateralne probleme između država treba rješavati diplomatskim putem, i suzdržavati se od poruka i ocjena koje iritiraju građane i institucije zemlje domaćina, istakao izvjestilac EP za CG Tonino Picula, komentarišući dešavanja na relaciji zvanične Podgorice i Beograda.

 Očekuje što prije normalizaciju odnosa, dodajući da bi na njhivom poboljšanju trebalo da radi i nova vlada.

"Dobre komšije ne rasplamsavaju tenzije između sebe, već ih rješavaju na vrijeme. To godinama nije slučaj sa Crnom Gorom i Srbijom. Bilo da su vještačke ili realne, ovakve krize mogu postati ozbiljne i to ne treba smetnuti s uma", apeluje Picula za Novu M.

On smatra da se bilateralni problemi između država moraju rješavati diplomatskim pristupom, treba koristiti standardnu praksu i suzdržavati se od poruka i ocjena koje iritiraju građane i institutcije zemlje domaćina. "To je zlatno pravilo", poručuje Picula.

Navodeći da je nepotrebno dizanje tenzija između susjednih država u ovako osjetljivim situacijama loša politika, dodajući, da probleme treba znati završavati, a ne ih umnožavati.

Zato, kako je kazao, očekuje što prije normalizaciju odnosa, naročito jer vrijeme i energiju treba uložiti u suočavanje sa  zdravstveno ekonomskim i političkim izazovima koji su u ovom trenutku brojni.

"To je prije svega zajednički cilj, jer ako EU kontinuirano pomaže državama Zapadnog Balkana, a najavljuje još veća za zemlje regiona, primjereno je onda očekivati i bolju međusonu saradnju i veći nivo razumijevanja . Očekujem i od nadolazeće crnogorske vlade da aktivno i konstruktivno radi na poboljšavanju  i dobrosusjedskim odnosima izmedju CG i Srbije", rekao je on.

Što se tiče sjednice Skupštine na kojoj će se poslanici izjasniti o sastavu nove crnogorske vlade , izvjestilac EP ne želi da prejudicira može li biti iznenađenja. Jedino što je sada važno je, kaže, da ta Vlada što prije počne da radi.                                                                                                                                     

"Ne želim prejudicirati tok događaja, ali očekujem odvijanje u okviru predviđene zakonske procedure kao što smo svjedočili od izbora do danas. Smatram da je CG potrebna nova vlada što prije jer od izbora je prošlo  sada već dosta vremena, kriza je ozbiljna, i vrijeme postaje izuzetno važan resurs .CG ga ne smije gubiti na neproduktivnim unutarpolitičkim prepucavanjima .CG mora dobiti novu vladu što prije kako bi nastavila neophodne refomrske procese, mislim da je to u ovom trenutku najvažnije", kazao je on.

Ističući i da CG nastavi, ali i da napreduje na putu ka Evropskoj uniji.

"Volio bih da CG u skladu sa najavama mandatara nastavi svoj proevropski vanjsko -politički smjer i kao predvodnica proširenja EU na Zapadnom Balkanu. To je baštinu koju svakako treba znati i odbraniti ali i nadograditi .Jer to je interes prije svega crnogorskih građana koji ipak u najvećem broju podržavaju članstvo CG u EU", zaključuje Picula.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.