Nuklearni naučnik ubijen mitraljezom kojim je daljinski upravljano iz vozila

Nuklearni naučnik ubijen mitraljezom kojim je daljinski upravljano iz vozila

Iranski nuklearni naučnik Mohsen Fehrizad ubijen je mitraljezom kojim je daljinski upravljano iz vozila, javila je poluzvanična novinska agencija "Fars".

Iranski zvaničnici okrivljuju Izrael za ubistvo Fehrizada i obećavaju osvetu. Međutim, postoje različite verzije o tome kako se napad na glavnog iranskog nuklearnog naučnika odigrao.

Prema izvještaju agencije Fars, Fehrizad je putovao sa ženom u neprobojnom automobilu. Uz njega su išla tri vozila u kojima su bili pripadnici bezbjednosnih službi.

U jednom trenutku, naučnik je čuo pucanj i odbijanje metaka o neprobojni automobil, te je izašao da vidi šta se dešava.

Čim je napustio automobil, otvorena je vatra iz mitrljeza kojim je daljinski upravljano iz automobila "nisan" koji je bio parkiran na udaljenosti od oko 150 metara.

Fehrizad je pogođen najmanje tri puta, javila je agencija Fars. Jedan od tjelohranitelja je takođe pogođen. Posle pucnjave, "nisan" je eksplodirao. Napad je trajao oko tri minuta.

Si-En-En, koji je prenio vijest, ističe da ne može da potvrdi verziju događaja koju je navela agencija Fars.

Drugi izveštaji 

Iranska studentska novinska agencija (ISNA) takođe je javila da je na Fehrizadov automobil otvorena vatra, posle čega je došlo do nove pucnjave i eksplozije. Oni su citirali iranskog ministra odbrane.

"Prema izvještajima članova Fehrizadovog obezbeđenja, njegov automobil je prvo bio na udaru vatre, nakon čega je otvorena vatra i iz automobila u blizini", naveo je. 

Iranska državna televizija je, međutim, javila da je prvo došlo do eksplozije, a da su onda napadači zapucali.

Iran je i ranije optuživao Izrael za ubistvo nekoliko iranskih nuklearnih naučnika, počev od 2010. godine.

Posle ubistva nuklearnog naučnika, Iranci se suočavaju sa novim osjećajem ranjivosti i mučnom raspravom o tome kako odgovoriti u delikatnom trenutku.

Rojters dodaje da su iranski zvaničnici svjesni političkih i vojnih posledica ukoliko napadnu Izrael, a takođe bi takav akt zakomplikovao napor izabranog predsjednika SAD Džoa Bajdena da, kada bude preuzeo funkciju 20. januara, poboljša odnose sa Iranom.

Zapadne obavještajne agencije vidjele su Fehrizada kao vodećeg stručnjaka u tajnom iranskom nuklearnom programu. Diplomate su ga često nazivale "ocem iranske bombe".

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.