Blagojević: Izjava Ane Brnabić skandalozna i nepromišljena
Marija Blagojević, Foto: SD

Blagojević: Izjava Ane Brnabić skandalozna i nepromišljena

Socijaldemokrate Crne Gore najoštrije osuđuju izjavu predsjednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, u kojoj je kazala da je saglasna sa onim što je izrekao ambasador Vladimir Božović, te da su sa tim saglasne i cijela Srbija i pola Crne Gore, saopštila je Marija Blagojević članica predsjedništva SD-a.

"Nevjerovatna je nepromišljenost koju je demonstrirala osoba koja se nalazi na čelu Vlade jedne države koja se, kao što je nakon toga izjavila, barem deklarativno zalaže za dobre odnose u regionu, sa Crnom Gorom pogotovo", navela je Blagojević i dodala da je skandalozno izreći da smatrate da je okupacija jedne države nakon pobjede u Prvom svjetskom ratu i njeno nasilno prisajedinjenje drugoj, zapravo oslobođenje i iskaz slobodne volje njenih građana.

Blagojević je poručila da Brnabić time pokazuje i nepoštovanje institucija Crne Gore, jer o dešavanjima iz tog perioda jasno govore Zakon o statusu potomaka dinastije Petrović Njegos i Rezolucija povodom stogodišnjice “Podgoričke skupštine” koji u usvojeni u Skupštini Crne Gore.

Nezamisliva je situacija kako pojašnjava da bilo ko iz crnogorske vlasti komentariše to što je u Srbiji rehabilitovan Dragoljub-Draža Mihailović.

"Te 1918. godine su, gospođo Brnabić, oni Crnogorci koji su bili protiv bezuslovnog ujedinjenja zvjerski ubijani. Bratska krv je prolivana i vi to podržavate, nazivajući ga oslobođenjem. I nekoliko puta smo kolegama iz Srbije sugerisali da se fokusiraju na svoje unutrašnje izazove, kao i na jedno od opterećujućih pitanja u regionu, odnos Srbije i Kosova", kazala je Blagojević, dodajući da nema potrebe da javnost u Srbiji opterećuju stvarima koje su suvereno pravo Crne Gore kao nezavisne države i o kojima se ništa ne pitaju.

"Uostalom, morala bi i znati da posao diplomatskih predstavnika nije da uopšte, a kamoli tendenciozno tumače istoriju zemlje u kojoj obavljaju dužnost ambasadora i da se konstantno miješaju u unutrašnja društveno-politička pitanja zemlje domaćina", izričita je članica predsjedništva SD-a.

Poručuje da se dobri odnosi između dvije države ne grade na ovaj način, stavljajući so na ranu ogromnom broju građana Crne Gore čiji su preci te 1918. godine izgubili živote i koje i dan danas boli takav nestanak crnogorske države.

"Zbog toga Vam preporučujemo sljedeće - odnosi između dvije države bi trebalo da budu na najvišem nivou i mi to želimo, očigledno više od Vas, ali nemojte svojim izjavama da stvarate zlu krv među narodom u Crnoj Gori, a onda i između naroda Crne Gore i Srbije. Kakvi god odnosi između državnih vlasti bili, mi smo jedni na druge upućeni i želimo da tako i ostane", naglasila je Blagojević.

Na kraju, a u vezi sa izjavom evropskog komesara za proširenje, Olivera Varheljija, Blagojević dodaje da su očekivali veći stepen edukacije o nekoj temi kada se daje zvanična izjava, konkretno misleći na 1918. godinu i dešavanja u Crnoj Gori.

"Onda će, vjerujemo, g-din Varhelji shvatiti zašto stav MVP Crne Gore jeste ispravan, a kolega iz Srbije nije bio. I zašto su ga oni, u konačnom, i promijenili.  S druge strane, primjerenije bi bilo, a što je u duhu evropskih standarda i dobre prakse, a posebno regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, da se ukaže na zabrinutost oko izjava poput ove jučerašnje, koju je izrekla Ana Brnabić, koja dolazi sa najviših adresa susjedne nam države, a koja prijeti da vrati region u predvečerje 1918. i devedesetih godina prošlog vijeka i da dodatno produbljuje podjele u Crnoj Gori", zaključila je Blagojević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.