Ko je izvadio novu ličnu kartu od danas može s njom i kod doktora
Ilustracija

Prije toga neophodna verifikacija koja se obavlja u Fondu

Ko je izvadio novu ličnu kartu od danas može s njom i kod doktora

Crnogorski osiguranici od danas će moći da novu ličnu kartu koriste kao zdravstvenu knjižicu, kazao je za Dnevne novine direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić i objasnio da je za to neophodna verifikacija koja se obavlja u Fondu sa novom ličnom kartom i kovertom sa pin i puk kodom koju su dobili u MUP-u prilikom preuzimanja tog dokumenta. U Fondu je obezbijeđena i aktivacija dokumenta.

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore danas će pustiti u rad sistem koji će crnogorskim osiguranicima omogućiti da sa novom ličnom kartom idu kod doktora. Riječ je o poslednjoj ličnoj karti III generacije koja se crnogorskim građanima izdaje od 30. marta 2020. godine.

Da bi to pravo ostvarili, odnosno da bi se nova lična karta proglasila zdravstvenom legitimacijom neophodno je da se osiguranici Fonda sa novom ličnom kartom i kovertom sa pin i puk kodom koju su dobili u Ministarstvu unutrašnjih poslova prilikom preuzimanja tog dokumenta, jave u filijale i područne jedinice Fonda, kako bi se izvršila verifikacija koja traje nekoliko minuta, kao i aktivacija dokumenta.

Fond će se, u narednom periodu, istakao je za Dnevne novine direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić posvetiti i naprednim tehnološkim mogućnostima tog dokumenta kako bi putem NFC ili sličnih tehnologija na pametnim uređajima, omogućili prijavu na platformu eZdravlje, čime će se pojednostaviti i ovaj postupak za crnogorske osiguranike, a prije svega postići maksimum u dijelu sigrunosti i zaštite podataka.

“Fond za zdravstveno osiguranje završio je sve potrebne pripreme i od ponedjeljka 30. novembra u rad će biti pušten sistem koji će omogućiti osiguranicima Fonda, odnosno građanima Crne Gore, da umjesto zdravstvene knjižice koriste novu ličnu kartu kao zdravstvenu legitimaciju, odnosno dokument kojim ostvaruju prava iz oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja”, najavio je za Dnevne novine Čirgić.

Da bi se nova lična karta proglasila zdravstvenom legitimacijom neophodno je, naglašava on, da se osiguranici Fonda sa novom ličnom kartom i kovertom sa pin i puk kodom koju su dobili u MUP-u prilikom preuzimanja tog dokumenta, jave u filijale i područne jedinice Fonda, kako bi se izvršila verifikacija.

“Ovaj postupak traje svega par minuta i biće završen od službenika na našim šalterima. Takođe važno za naše građane, jeste da smo preuzeli obavezu i u našim filijalama obezbijedili osiguranicima i aktivaciju novih dokumenata (za sve one koji to već nisu uradili), s obzirom da je to osnovni preduslov korišćenja nove lične karte kao dokumenta za elektronsku identifikaciju” objasnio je Čirgić.

Ovo je postupak, pojašnjava, gdje se mnogi, posebno stariji građani ne bi snašli, a osim toga ovo zahtijeva i posjedovanje potrebnog uređaja (CardReader), što bi za njih bio dodatni trošak.

“Dakle, aktivacija lične karte je neophodna, kako bi se mogućnosti novog dokumenta koristile ne samo u zdravstvenom sistemu, već i za druge svrhe ili namjene, kao i servise koji će u budućnosti biti razvijani i od ostalih državnih organa ili resora, kao i privatnog sektora”, istakao je Čirgić.

Stalni napredak i progres, koji je Fond za zdravstveno osiguranje postigao razvijajući i upravljajući kompletnim Integralnim informacionim sistemom zdravstva i elektronskim servisima, prema njegovoj ocjeni, učinio je da danas nova lična karta nesmetano zaživi i nađe primjenu u zdravstvenom sistemu, trenutno jedinom resoru u državi koji je spreman za potpunu i nesmetanu implementaciju tog dokumenta i korišćenje njegovih mogućnosti.

Ovo nas, smatra Čirgić, takođe svrstava i među najrazvijenije evropske države sa takvim rješenjem.

“Sve ovo ne bi bilo moguće bez predanog rada službenika Fonda, prije svega IT sektora na čelu sa mr Vladimirom Raičkovićem, koji su imali izazov više s obzirom da period krize i vanrednih okolnosti otežavaju i redovno funkcionisanje poslovnih procesa, a kamoli implementaciju tako značajnih i kompleksnih projekata”, naglasio je Čirgić.

Za taj projekat, dodaje, bilo je potrebno obezbijediti veoma složene aktivnosti i preduzimanje radnji u mnogim segmentima, počev od pripreme i instalacije hardverske i komunikacione opreme, izrade i nadogradnje postojećih i novih programskih modula i servisa za integraciju, pripreme normativnog okvira, kreiranja novih i prilagođavanja važećih procedura, edukacija kadra i koordinacija sa gotovo svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

“Brojne su prednosti i benefiti koji proizilaze iz upotrebe elektronske identifikacije, autorizacije, uvođenja raznih kontrola (pri čemu akcenat stavljamo na kontrolu trošenja budžetskih sredstava), bezbjednosti i dostupnosti podataka, sigurnosti pristupa, i dr. koji će uz integraciju sa softverskim rješenjima, u velikoj mjeri podići nivo kvaliteta i bezbjednosti kada je u pitanju zdravstveni informacioni sistem” kazao je Čirgić i najavio da će se ubrzo posvetiti i naprednim tehnološkim mogućnostima tog dokumenta kako bi putem NFC ili sličnih tehnologija na pametnim uređajima, omogućili prijavu na platformu eZdravlje.

Time će se, zaključuje Ćirgić, pojednostaviti i ovaj postupak za crnogorske osiguranike, a prije svega postići maksimum u dijelu sigrunosti i zaštite podataka.

11SHARES

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.