Srbija povlači odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore
Foto: Screenshot/RTS

"Konvencije važne, ali su život i prijateljstvo sa Crnom Gorom važniji"

Srbija povlači odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore

Predsjednica Vlade Ana Brnabić saopštila je da će Srbija večeras povući odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su konvencije važne, ali da su život i prijateljstvo sa Crnom Gorom važniji, prenijela je Brnabićeva.

Ana Brnabić je saopštila, nakon sastanka sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Nikolom Selakovićem, da će Srbija večeras unilateralno povući odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića,prenosi RTS.

Srbija je juče uskratila gostoprimstvo crnogorskom ambasadoru, nakon što je Crna Gora proglasila srpskog ambasadora u Podgorici personom non grata, a Brnabić je podsjetila da je to učinjeno u skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

"Predsjednik Vučić je pozvao mene i ministra Selakovića na razgovor da se konsultujemo oko odluke lade. On razumije i podržava ovu odluku, ona je u skladu diplomatskim protokolima, sa Bečkom konvencijom, uzvratili smo recipročnim mjerama. Ali, predsjednik nam je rekao da su konvencije važne, ali da su život i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom važnije", prenijela je Brnabićeva.

U želji da Srbija pruži još jednom ruku saradnje i prijateljstva, jer je bilo dosta sukoba u regionu, Vučić je zamolio predstavnike vlade da ramotre tu odluku.

"Takođe, konsultovali smo i predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori, koji su ovu odluku podržali", istakla je predsjednica Vlade Srbije.

Premijerka Srbije je navela da je crnogorska vlada proglasila Vladimira Božovića personom non grata i naložila mu da napusti zemlju zbog izjave u kojoj poziva nekoliko puta na bratstvo, prijateljstvo, slogu i povjerenje.

Zatim je pročitala izjavu ambasadora Božovića:

"Velika i slavna mojkovačka bitka kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore, i Podgoričku skupštinu, kao Slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom, istorijska podsjećanja treba da nam služe da budemo braća, prijatelji, najbliže komšije, da budemo zajedno u ljubavi, da budemo okrenuti jedni ka drugima i da se međusobno poštujemo i pomažemo da gradimo bratske i prijateljske odnose uvažavajući jasne i nepobitne činjenice sa pravom da ih možda i različito gledamo, poimamo i tumačimo.

Bez obzira na neko novo njihovo gledanje emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem sjetiti svih tih ljudi, njihovih djela i to uzeti kao istorijsko pamćenje, koje nam samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti", prenijela je Brnabićeva izjavu srpskog ambasadora.

Istakla je da se ona kao predsjednica vlade, ministar Nikola Selaković i cijela vlada, ali i Srbija u potpunosti, slažu se sa tom izjavom.

Ta izjava, kako je ocijenila, ni na koji način ne može biti povod da se ambasador jedne zemlje izbaci.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je juče za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Potom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je postupilo na recipročan način, pa je ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević takođe proglašen personom non grata.

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog protjerivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na "ozdravljenju odnosa" sa Srbijom i promociji dobrosusjedske politike s Beogradom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.