Joanikije: Protjerivanjem ambasadora Srbije odlazeća vlast pokazuje da joj nema lijeka
Episkop Joanikije

Joanikije: Protjerivanjem ambasadora Srbije odlazeća vlast pokazuje da joj nema lijeka

"Povodom odluke da protjera ambasadora Republike Srbije Vladimira Božovića odlazeća vlast Crne Gore je imala višestruko zlu namjeru: da podigne tenzije i produbi podjele u svim slojevima crnogorskog društva, naročito među braćom Pravoslavne vjere, da izazove recipročne mjere od strane Srbije da bi se medijskom larmom u regionu posijalo što više otrova i bratske mržnje", saopštio je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije.

Ovim potezom kako kaže Joanikiije odlazeća vlast, kao i nebrojeno puta do sada, pokazala je da joj lijeka nema, osim ako se neko od njenih pripadnika jednoga dana pokaje.

"Daj Bože! Uvjereni smo da ogromna većina naroda ove zemlje želi vlast koja će učiti i  poštovati istoriju Crne Gore kakva ona jeste, bez potrebe da je prekraja, sužava ili zloupotrebljava, koja će njegovati unutrašnji dijalog radi stabilnosti države i međusobnog uvažavanja onih koji različito misle i vjeruju, kojoj neće biti potrebni diplomatski skandali i koja će sa svim narodima i zemljama u regionu, a i šire, znati da uspostavi najbolje odnose. Posebno sa bratskom Srbijom. Nadamo se da će nova, demokratski izabrana vlast Crne Gore, čim zvanično preuzme odgovornost, iako će naslijediti velike i nagomilane probleme, posvetiti punu pažnju izmirenju zavađenih i otklanjanju zlokobnih višedecenijskih podjela u narod", kazao Joanikije.

On je pozvao sav vjerujući narod u Crnoj Gori da u ovim danima mnogostrukih iskušenja i povišenih tenzija umnoži svoje molitve za mir, razumijevanje, suzdržanost i prevazilaženje pogubnih podjela među braćom i bratskim državama.

"Želeći da svim pravoslavnim hrišćanima ovaj Božićni post, koji je tek počeo, donese duševno i tjelesno zdravlje i duhovno prosvjetljenje od izvora vječne svjetlosti Bogomladenca Hrista, da bi smo živjeli u međusobnoj slozi i ljubavi sa svim ljudima dobre volje, istrajno radeći na opštem dobru i na takav način svjedočili patriotizam i odanost svojoj otadžbini Crnoj Gori", zaključio je Joanikije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.