Pandemija koronavirusa gurnula svijet u neku vrstu kolektivne i hronične tuge
Ilustracija

Stručnjaci vjeruju

Pandemija koronavirusa gurnula svijet u neku vrstu kolektivne i hronične tuge

Stručnjaci vjeruju da je pandemija koronavirusa gurnula svijet u neku vrstu kolektivne i hronične tuge, jer tugujemo za poslovima, vezama, praznicima, "normalnošću" i ostalim opipljivim i nematerijalnim gubicima.

"Hroničnu tugu doživljavamo na mnogo načina, kroz osjećaj beznađa, nevjerice, izbjegavanje bilo koje situacije koja nekog može podsjetiti na gubitak", kazao je psiholog Džon Sovec iz Kalifornije.

Ovakva vrsta tuge može biti stresna jer nemate vremena pravilno tugovati za jednim gubitkom, prije nego što doživite naredni, kaže on.

Evo nekoliko savjeta koji preporučuju stručnjaci, a koji vam mogu pomoći da se lakše nosite s tugom.

1. Dopustite sebi da osjetite tugu

"Nemojte brisati ono što osjećate niti to umanjivati", savjetuje Dijana Konkanon, licencirana psihologinja i dekanica Kalifornijske škole forenzičkih studija na međunarodnom Univerzitetu Alliant.

"Kad prevladaju snažne emocije koje mogu nastati neočekivano tokom tugovanja, često je najljekovitije disati s tim osjećajima, pretpostaviti da su oni dio našeg procesa tuge i omogućiti im da prirodno nestanu", rekla je.

2. Podijelite svoju tugu

Zbog stigme povezane s tugom, ona često djeluje kao izolirajuće iskustvo. Ali nijeste jedini koji se tako osjećate.

"Recite svojoj porodici da ste krajnje uznemireni što ih ne možete vidjeti za praznike. Recite prijateljima da bez posla osjećate nedostatak svrhe. Biti ranjiv je zastrašujuće, ali pomoći će, a možda će i ohrabriti druge koji su se možda brinuli zbog toga što govore i osjećaju", poručuje Dženifer Teplin, licencirana klinička socijalna radnica, osnivač i klinička direktorica Manhattan Wellnessa.

3. Nemojte upoređivati ​​svoja iskustva s iskustvima drugih ljudi

Dok svoje putovanje i borbe dijelite s onima oko sebe, izbjegavajte se slagati s njima. Samo zato što se neko drugačije nosi s tim što ne može vidjeti svoju porodicu, ne čini je pogrešnom ili ispravnom.

"To što je neko ove godine imao više gubitaka ne znači da vaši gubici nijesu važni. Svi se s tugom nosimo na svoj način i svi gubici vrijede", kaže Megi Tipton, direktorica psiholoških službi u Caron Treatment Centers u Pensilvaniji.

4. Pronađite nove navike

"Otkrivanje novih načina da dodate ritam i strukturu svom životu pomoću navika može vam pomoći da značajnije integrišete gubitk", kazala je Ebigejl Nathanson, licencirana psihoterapeutkinja iz Njujorka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.