Sidnej zabilježio svoju najtopliju novembarsku noć u posljednjih 50 godina, temperatura do 40  stepeni
Ilustracija

Sidnej zabilježio svoju najtopliju novembarsku noć u posljednjih 50 godina, temperatura do 40 stepeni

Sidnej je zabilježio svoju najtopliju novembarsku noć u posljednjih 50 godina, dok će temperatura u jednom od najvećih australijskih gradova danas doseći 40 stepeni.

Protekle noći minimalna temperatura u Sidneju iznosila je 25,4 stepena Celzijusa, čime je oboren prethodni rekord od izmjerenih 24,8 stepeni 1967. godine.

Uprkos pandemiji, većina stanovnika Australije hrli prema plažama u potrazi za osvježenjem, dok epidemiolozi pozivaju na poštovanje propisa o fizičkoj distanci. Najveće gužve zabilježene su na popularnim plažama Novog Južnog Velsa.

Meteorolozi u Australiji predvidjeli su šestodnevni toplotni talas u sjeverozapadnim i jugoistočnim dijelovima Kvinslenda, gdje će temperature dostizati i 50 stepeni.

S druge strane, vatrogasne službe upozoravaju na "vrlo visoku do ozbiljnu opasnost od požara" u Novom Južnom Velsu.

Trenutno je u Australiji aktivno 45 požara, od kojih jedan požar prijeti kućama i stanovnicima na zapadu Sidneja. Podsjetimo da su prošlogodišnji požari u Australiji uništili više od 3.000 domova i ubili ili raselili skoro tri milijarde životinja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.