Afroamerikanac postao kardinal Rimokatoličke crkve prvi put
Nadbiskup Gregori

Afroamerikanac postao kardinal Rimokatoličke crkve prvi put

Nadbiskup Vašingtona Vilton Gregori postavljen je za kardinala na ceremoniji u Vatikanu i prvi je Afroamerikanac na tom položaju.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja imenovao je 13 novih kardinala, uključujući i prvog Afroamerikanca koji je postavljen na to mjesto.

Nadbiskup Vašingtona Vilton Gregori je postavljen za kardinala na ceremoniji u Vatikanu, javlja Rojters.

Gregori, star 72 godine, najavljen je kao jedan od novih kardinala prošlog mjeseca.

Pažnju javnosti privukao je u junu kada je kritikovao posjetu predsjednika Donalda Trampa katoličkoj crkvi u Vašingtonu, pošto su policija i vojnici koristili suzavac i gumene metke protiv demonstranata.

Kardinali su najviši velikodostojnici u Rimokatoličkoj crkvi poslije samog pape.

Njihova nadležnost uključuje i izbor poglavara Crkve, koji se bira između samih kardinala na tajnom skupu poznatom kao konklava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.