Proročiću priznanje ambasade Ukrajine u Crnoj Gori zbog djela
Fijalka i Proročić

Proročiću priznanje ambasade Ukrajine u Crnoj Gori zbog djela "Gladomor, genocid nad Ukrajinom 1932-1933"

Ukrajina svake zadnje subote mjeseca novembra obilježava godišnjicu Gladomora, možda najvećeg i najokrutnijeg genocida u istoriji ljudskog roda.

Ove godine se obilježava 87 godina od Gladomora.

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori na čijem je čelu otpravnica poslova Natalija Fijalka ovaj tužni memorijal obilježila je 27-28 novembra u skladu sa preporukama NKT-a, navodi se u saopštenju.

U prostorijama ambasade Ukrajine otpravnica poslova Fijalka je govorila o posljedicama Gladomora i šta on zapravo znači u modernoj istoriji Evrope i proučavanja bolnog perioda stradanja Ukrajinaca i Ukrajine od strane sovjetskog režima oličenog u Staljinju.

U sklopu memorijala predstavljena je i knjiga književnika i publiciste Božidara Proročića "Gladomor genocid nad Ukrajinom 1932-1933.” u kojoj se govori o ovom bolnom i traumatičnom periodu stradanja više miliona Ukrajinaca.

Fijalka je ovom prilikom uručila priznanje Božidaru Proročiću za doprinos afirmaciji ukrajinistike u Crnoj Gori.

Istakavši da je Proročić doprinio unapređenju i jačanju kulturnih i bilateralnih veza i odnosa između Crne Gore i Ukrajine.

Na samom kraju Fijalka je je istakla da ne želi da se ovakava genocid nikad nikome ne desi ni u Evropi ni u svijetu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.