Čokoladni kolač, jednostavno i ukusno

Čokoladni kolač, jednostavno i ukusno

Jednostavna i brza priprema, te izvanredan ukus natjeraće vas da je opet pečete...

Sastojci

4 jaja
100 g sećera
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo 
200 g margarina /maslaca
100 g čokolade crne za kuhanje

preliv

500 ml slatkog vrhnja 
200 g čokolade crne za kuvanje
100 g sećera ( kristal)

Priprema

1.Razdvojiti bjelanca od žumanaca i pjenasto umutiti prvo bjelanca, zatim žumanca sa šećerom i brašno sa praškom za pecivo.

2.Na tihoj vatri otopiti margarin i čokoladu za kuvanje i dodati u žumanca. Te sve dobro umutiti. Zatim lagano smjesu promiješati u umućena bjelanca.

3.Pećnicu ugrijati na 180 stepeni. U formi za torte promjera 26 cm peći koru. Probajte čačkalicom, meni je trebalo oko 25 min da se ispece, piše autorka i čitateljka Coolinarke.

Ispeći i ohladiti koru.

4.Preko ohlađene kore sipate vreo preliv. U šerpici prokuvajte vrhnje, čokoladu i šećer. Neka vri par minuta. Zatim vrelo sipati preko ohlađene kore.

5.Ostaviti na hladno da se stisne.

Kora upije preljev te postaje sočna i mekana. Po vrhu ostaje čokoladna glazura.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.