Raonić:  Vlada ako bude izabrana, trajaće mnogo duže od 200 dana

Raonić: Vlada ako bude izabrana, trajaće mnogo duže od 200 dana

Nova Vlada, je ekspertska, reformska, ali i jednovjerska, i predstavlja jednu vrstu eksperimenta, ocijenio je za NOVU M predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić. Kaže da su rizici nesumnjivo veliki, ali da se ona može pokazati i kao dobro rješenje. Vjeruje Raonić i da, ukoliko Vlada bude izglasana, uprkos velikim otporima, može trajati više nego je predviđeno.

Uspio je mandatar Zdravko Krivokapić da dovede do kraja koncept ekspertske Vlade, no ostavio  je po strani komunikaciju sa parlamentarnom većinom, pa će osim ekspertska, ova vlada biti i manjinska, smatra Raonić. 

"Utisak je i to da je ovo jednovjerska vlada, jer Crne Gore je prostor gdje se susrijeću tri civilizacije, tri kulture,tri religije i osim gospodina Abazovića koji je potpredsjednik, među ministrima imamo pripadnike samo jedne vjere.", kaže on.

Dalje, objašnjava Raonić za Novu M, to će biti i reformska Vlada.

"Jer će ona pored svih ostalih stvari koji je čekaju, a neki su izuzetno izazovni poput pitanja finansija, ekonomije, pandmije, itd, ulazi u promjenu sistema državne uprave, koji će biti veoma zahtjevan, komplikovan. Podsjetiću da je u prethodnom sazivu vlade jedno novo ministarstvo javne uprave nastalo spajanjem više ministartsava, i trebalo je čak i više godina da profunkiconiše u punom svijetlu.".

Kao zanimljivo, Raonić izdvaja i to što je ovo, kako kaže, prva vlada od drugog svjetskog rata koja će razdvojiti partiju od državnog aparata. Zbog svih ovih razloga, i za predsjednika Građanske alijanse ova vlada jeste neka vrsta eksperimenta.

"Mi smo imali iskustva, imali smo iskustva i u Crnoj Gori i da ne govorim po svijetu manjinski vlada, imali smo i nekoliko primjera tih eksperstkih vlada ali opet su iza tih vlada stajali politički subjekti u punom kapacitetu, tako da sve ovo što sada vidimo je jedna vrsta svojevrsnog eksperimenta koji može da se pokaže dobrim ali su rizici zbilja veliki.", kaže Raonić

No, to ne znači, da ukoliko bude izabrana, neće potrajati.

"Ja sam od onih koji više vjeruju da će biti teže da se izabere ova vlada, nego da bude dugotrajna. Ona ako bude izabrana, velika je vjerovatnoća da hoće, ali će biti veliki broj otpora, onda će trajati mnogo više od onih perioda koji su pominjani - 200 dana, godinu dana, itd.iz prostog razloga što će partijama prostor za dokazivanje biti na loklanim izborima u Nikšiću i Herceg Novom.  Niko se neće usuduiti da bude taj prvi koji će skratiti mandat, imajući u vidu da je posao zbilja komplikovan.", smatra Raonić-

A možda, kako kaže Raonić, najkomplikovanije biće u resoru unutrašnjih poslova, ukoliko se i Uprava policije stavi pod njihovo okrilje, a uz ministra koji nema tu vrstu ekspertize. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.