Kako oporaviti tijelo ako si preležao Kovid 19?
ilustracija

Kako oporaviti tijelo ako si preležao Kovid 19?

Oni koji su preležali kovid 19 bez sumnje su ostvarili veliku pobjedu. Međutim, ne bi trebalo da smetnu s uma da potpuni povratak na staro, prije bolesti, treba da ide polako. Doktorka Katarina Bajec za portal Nova.rs priča kada je u redu da se pacijenti koji su imali relativno lakšu kliničku sliku vrate fizičkoj aktivnosti kao prije bolesti, ali i kako da se hrane i koje suplemente da uzimaju.

Šetnja najranije nedelju dana posle izlječenja

“Mi ljekari se uvijek trudimo da utičemo na svakog da prihvati fizičku aktivnost što je više moguće. Međutim, kada je virus korona u pitanju, stvari su drugačije. Budući da i danas, posle više mjeseci pandemije, još uvijek postoje nepoznanice, korona za sve nas predstavlja jedan stalan znak pitanja. Takav je slučaj i sa fizičkom aktivnošću. Dvije riječi koje bi najbolje objasnije kako joj se treba vratiti nakon preležanog kovida jesu – polako i postepeno”, kaže dr Bajec.

Ona ističe da je Institut za medicinu sporta u Njujorku nedavno objavio listu preporuka o tome kada se vratiti fizičkoj aktivnosti nakon blaže do umjerene kliničke slike kovida.

“Tako, recimo, prema njihovim preporukama, oni koji su imali blage respiratorne tegobe u sklopu kovid infekcije mogu da se vrate fizičkoj aktivnosti manjeg intenziteta, poput lagane šetnje, najranije nedelju dana nakon negativnog testa i povlačenja svih simptoma korone. S druge strane, osobama koje su imale komplikacije na srčanom mišiću, poput poremećaja ritma ili miokarditisa, povratak fizičkoj aktivnosti se ne savjetuje prije minimum šest mjeseci, a i tada treba konsultovati kardiologa”, kaže za portal Nova.rs dr Bajec.

Ona priča da čak i asimptomatski nosioci virusa korona treba da budu pažljivi.

“Čak i oni u prvim danima nakon negativnog testa ne treba da pređu 50 odsto svoje kondicije koju su imali prije pozitivnog testa i treba postepeno da podižu stepen fizičke aktivnosti.”

Doktorka napominje da i autori ovih preporuka kažu da sve savjete treba uzeti s rezervom jer kod korone nema univerzalnog modela koji važi za sve.

“Svaku crvenu zastavicu treba ispratiti. Zaboravite na to da nedelju dana nakon bolesti treba odmah da vratite aktivnost na nivo od prije bolesti. Najvažnije je osluškivati i pratiti svoj organizam. Treba se postepeno vraćati svakodnevnim aktivnostima, uključujući i fizičku aktivnost. I nikako ne tjerati sebe preko svojih trenutnih mogućnosti”, kaže dr Bajec i dodaje da je najbolje konsultovati ljekara i o tome kada se vratiti fizičkim aktivnostima, i o tome kog intenziteta treba da budu.

Ishrana – raznovrsna

Što se tiče ishrane, tu nema posebnih preporuka budući da one koje važe uvijek i sada treba primjenjivati.

“Kao što uvijek i savjetujemo, ona treba da bude uravnotežena, sa dosta svježeg voća i povrća, koji su izvor važnih vitamina i minerala. Takođe, ne treba zaboraviti izvore proteina, poput ribe i mesa, ili određenih biljnih namirnica, za one koji ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla.”

Nezaobilazni vitamin D

I kod uzimanja suplemenata najbolje je da se pacijenti koji su preležali kovid prije svega konsultuju s ljekarom.

“Generalno, u zimskim mjesecima nije naodmet uzeti suplementaciju vitamina D jer poslednjih godina zaista živimo u tihoj epidemiji deficijencije vitamina D. Ukoliko se uzimaju multivitaminski preparati, onda nema potrebe odvojeno uzimati vitamin D, C, cink i ostale suplemente jer sadržaj vitamina i minerala u multivitamisnkim preparatima odgovara preporučenim dnevnim dozama”, zaključuje dr Bajec.

Izvor: Nova.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.