Vlada izdvaja šest miliona eura za sektor turizma
Ilustracija

"Subvencija kamate na kreditne linije za likvidnost i obrtna sredstva“

Vlada izdvaja šest miliona eura za sektor turizma

Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o mjerama namjenjenim sektoru turizma u okviru Trećeg paketa socio- ekonomskih mjera - kratkoročna mjera „Subvencija kamate na kreditne linije za likvidnost i obrtna sredstva“.

Iz Vlade podsjećaju da je usljed negativnih kretanja u turističkom sektoru, uzrokovanih pandemijom virusa kovid, Vlada usvojila Treći paket socio-ekonomskih mjera, u okviru kojih su kreirane kratkoročne i dugoročne mjere podrške turizmu.

U Informaciji se navodi da je za mjeru „Subvencija kamate na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka“ objavljen Javni poziv 18. avgusta, po kojem je omogućeno zainteresovanim fizičkim licima, privrednim društvima i preduzetnicima da ostvare pravo na subvenciju kamate tokom grejs perioda, datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za turizam i ugostiteljstvo, koji su ostvareni kod poslovnih banaka i Investiciono razvojnog fonda.

Javni poziv otvoren je do 31. 12. 2020. godine, a za realizaciju ove mjere Vlada je u septembru odobrila sredstva u iznosu od 6.000.000. eura.

Za mjeru „Subvencija kamate na kredit za likvidnost i obrtna sredstva“ predviđeno je obezbjeđenje kreditne linije kod Investiciono razvojnog fonda u iznosu do 20 miliona eura kreditnih linija, dok bi subvencija kamatne stope na odobrene kredite bila obezbijeđena iz Tekuće budžetske rezerve.

Tim povodom, Ministarstvo finansija je ukazalo da je do kraja godine potrebno obezbijediti sredstva u iznosu od 100.000 eura koja su raspoloživa kod Ministarstva održivog razvoja i turizma. Sredstva bi bila obezbijeđena uz subvenciju 80 odsto kamate, a najviše do 3 odsto kamatne stope, tokom trajanja grejs perioda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.