Danska uvodi digitalne vozačke dozvole
Ilustracija

Danska uvodi digitalne vozačke dozvole

Danski vozači više ne moraju imati vozačku dozvolu u formi kartice, već im je dovoljan i mobilni telefon u kojem se nalazi aplikacija u kojoj je zapravo – dozvola.

To ne mora biti čak ni mobilni telefon, već bilo koji uređaj koji može da učita digitalnu vozačku dozvolu.

Pomenuta aplikacija se zove Kørekort i pošto se skine sa interneta i napravi nalog na njoj, ona se aktivira skeniranjem pasoša.

Njena najveća mana je što prihvata samo danske pasoše, što znači da nije namijenjena strancima, čak ni kada oni posjeduju danske vozačke dozvole.

Ako se pitate kako će policajci provjeravati ove digitalne dozvole odgovor nije pretjerano komplikovan niti futuristički – skeniranjem QR koda.

Dakle, bez preuzimanja mobilnog uređaja od vozača, samo prinošenjem uređaja skeneru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.