Institucije u narandžastom

Đukanović: U Crnoj Gori nema mjesta nasilju nad ženama

Nasilje nad ženama i djevojčicama je kršenje ljudskih prava i tome nema mjesta u građanskoj, evropskoj i multietničkoj Crnoj Gori, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

 Večeras su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja, narandžastom bojom osvijetljene zgrade Predsjednika, Skupštine Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Kažnjavanje nasilja, podrška žrtvama, suočavanje sa uzrocima i osnaživanje institucionalnog i pravnog okvira naši su zadaci u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici", napisao je Đukanović na Tviteru.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, Đukanović se pridružio kampanji "zajedno bojimo svijet u narandžasto". Tim povodom, zgrada Predsjedništva osvijetljena je narandžastom bojom.

I zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova večeras j u narandžastoj boji povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja.

"I u vrijeme pandemije #COVID19 zaštita žena od nasilja je prioritet. Ovim povodom želimo još jednom da osnažimo žene da prijave nasilje. Odgovor institucija neće izostati, kroz saradnju sa civilnim sektorom pružićemo zaštitu svima koji se osjećaju ugroženo", poručili su iz MUP-a.

 

I Skupština Crne Gore osvijetljena je narandžastom bojom u znak solidarnosti sa žrtvama porodičnog nasilja, a povodom obilježavanja 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

"Od pojave pandemije koronavirusa zabilježen je porast broja prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja od 27%.  Skupština Crne Gore pokazuje nedvosmislenu opredijenjenost za rješavanje pitanja rodne neravnopravnosti i afirmacije ženskih prava", proučio je predsjednik Parlamenta Aleksa Bečić.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.