Masovno ubijanje vizona na farmama u Evropi zbog zaraze koronavirusom

Masovno ubijanje vizona na farmama u Evropi zbog zaraze koronavirusom

Nekoliko evropskih zemalja prijavilo je slučajeve zaraze koronavirusom na farmama vizona i naredilo ubijanje tih životinja koje se gaje zbog dragocjenog krzna - nerca.

Italijansko Ministarstvo zdravlja najavilo je 23. novembra mjere predostrožnosti za slučaj infekcije koronom na farmama vizona. Ministar zdravlja Roberto Speranca je potpisao propis na osnovu kojeg je u svakom trenutku moguć prestanak rada farmi vizona do februara 2021. odnosno do nove procjene epidemiološke situacije, kako je ministarstvo saopštilo, prenosi Dojče vele (DW).

Shodno tome, u slučaju sumnje na koronu, nadležne vlasti mogu da konfiskuju sve na farmi vizona - životinje, vozila i kompletnu opremu. Životnje bi bile ubijene direkno, na licu mjesta.

Iako u Italiji, u poređenju sa drugim evropskim zemljama, ima malo farmi nerca, ta zemlja je odlučila da u potpunosti slijedi "princip opreza", saopšteno je iz ministarstva.

Francuska i Irska

U Francuskoj je u nedjelju, 22. novembra otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom na farmi vizona u centralnom dijelu zemlje, saopštile su vlasti.

"Naloženo je ubijanje svih 1.000 životinja koje su ostale na farmi, kao i uništavanje proizvoda od vizona", navodi se u zajedničkom saopštenju nekoliko francuskih ministarstava.

Dodaje se da je od ukupno četiri farme vizona u Francuskoj, jedna pošteđena od virusa, dok se u ostalim sprovode analize čiji će rezultati biti gotovi naredne nedelje.

Irska vlada saopštila je prošle sedmice da predviđa da ubije uzgajene vizone.

Ministarstvo zdavlja smatra da nastavak gajenja vizona predstavlja rizik pojave dodatnih mutacija virusa vezanih za te životinje, rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede u saopštenju, iako još nije zabilježen nijedan slučaj pozitivan na virus kod vizona u Irskoj. Prema irskim medijima, Irska ima tri farme za uzgoj vizona gdje ima oko 100.000 životinja.

Vizoni koji se uzgajaju na farmama, zbog širenja zaraze ubijani su i u Holandiji, Španiji, Švedskoj i Grčkoj.

Protesti u Danskoj

Sve je počelo u Danskoj, koja je (bila) najveći izvoznik nerca, krzna vizona, na svijetu, sa svojih 1.100 farmi. Međutim, na farmama nerca otkrivena su žarišta epidemije novim mutiranim koronavirusom. Prema Kopenhagenu mutacija bi mogla da dovede u pitanje efikasnost buduće vakcine protiv koronavirusa za ljude.

Iako su od juna ubijane zaražene životinje, izbijala su nova žarišta. Zbog toga je premijerka Mete Frederiksen 4. novembra naredila uništenje svih vizona na farmama - između 15 i 17 miliona jedinki. U toj akciji su učestvovali policija i vojska.

"Imamo veliku odgovornost prema našem stanovništvu, ali sa mutacijom koja je sada nađena, imamo još veću odgovornost i prema svijetu", rekla je Frederiksen.

Međutim, nadležni odbor Skupštine Danske je naknadno utvrdio da je odluka da se likvidira svih 17 miliona gajenih vizona - kako oboljelih, tako i zdravih - neustavna i nezakonita, zbog čega je ministar poljoprivrede Mogens Jensen podnio ostavku.

Farmeri koji smatraju da ostavka jednog ministra nije dovoljna na 850 traktora su se krajem prošle sedmice provezli ulicama dva najveća danska grada - Kopenhagena i Arhusa, uz poruku da "Niko nije iznad Ustava" i zahtjev da se u Dansku "Vrati demokratija".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.