Najviše preminulih u jednom danu od kovida u Sloveniji: 59 pacijenata umrlo, potvrđeno još 1.302 slučajeva zaraze
Ilustracija

Najviše preminulih u jednom danu od kovida u Sloveniji: 59 pacijenata umrlo, potvrđeno još 1.302 slučajeva zaraze

U Sloveniji su u zadnja 24 sata, sa 5.596 testova, potvrđene 1.302 nove zaraze koronavirusom, a od posljedica kovida-19 umrlo je čak 59 ljudi, najviše u jednom danu do sada, objavila je u utorak slovenačka vlada, koja traži drastično povećanje kazni za one koji se ne pridržavaju mjera protiv kovida-19.

"Podaci nisu nimalo ohrabrujući, a epidemija se ne smiruje", rekao je na konferenciji za novinare portparol vlade za kovid-19 Jelko Kacin, dodavši da se ne može govoriti o pojedinim žarištima, jer je virus raširen u cijeloj zemlji.

Budući da se ocjenjuje da je jedan od uzroka presporog stišavanja epidemije nepridržavanje epidemioloških mjera, vlada je u parlament uputila predlog izmjena zakona o epidemiji kojim zahtijeva drastično povećanje kazni za prekršitelje, pa bi se maksimalne kazne povećale na čak 10.000 eura, sa 400 eura koliko su iznosile na proljeće, prenosi Hina.

Opozicija smatra da je takvo sankcionisanje neproporcionalno i traži da vlada uspostavi bolju komunikaciju sa građanima.

Kako prenose slovenački mediji, epidemiolozi ipak vide pozitivan pomak, a to je činjenica da je prije sedam dana broj novih dnevnih zaraza bio veći - 1.391. Osim toga, smanjen je i udio pozitivnih testova, pa sada iznosi 23 posto, dok se prošle nedelje kretao i do 30 posto.

S druge strane, epidemiologe zabrinjava to da je uprkos svim restriktivnim mjerama broj novih zaraza i dalje visok, da se povećava broj hospitalizovanih, ali i broj umrlih.

Za razliku od prvog talasa epidemije na proljeće, kada je bilo 108 mrtvih, njihov broj sada je dostigao 1.156. Virus je prodro u gotovo sve domove za starije i nemoćne, dok je u prvom talasu zahvatio samo svaku desetu takvu ustanovu.

Po podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva, broj aktivnih slučajeva zaraze virusom trenutno je 20.337, četrnaestodnevna incidencija iznosi 970, a i dalje se povećava broj onih koji traže pomoć u bolnicama.

U bolnicama je trenutno 1.299 pacijenata, od kojih 204 na odeljenjima intenzivne njege.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.