Oksfordska vakcina za čitav svijet: Tri do četri dolara po dozi garantuje da će svi moći da je priušte
Ilustracija

Oksfordska vakcina za čitav svijet: Tri do četri dolara po dozi garantuje da će svi moći da je priušte

Vakcina protiv korona virusa koju razvija univerzitet u Oksfordu u saradnji sa AstraZenekom biće za čitav svijet, jer će koštati svega između tri i četiri dolara.

"Oksfordska vakcina je vakcina za čitav svijet. Dok su Fajzer i Moderna saopštili da su uspješno završili fazu tri testiranja, britanski tim je u startu naglasio da je njihov cilj da njihov produkt treba da bude dostupan čitavoj planeti. Ne radi se samo o vakcini koja će moći da se transportuje i skladišti na normalnim temperaturama, već da bude dostupna svima", prenio je britanski Telegraf..

Cilj koji su postavili naučnici iz Oksforda i AstraZeneka je da vakcina bude dostupna siromašnijim zemljama svijeta, dodaje se u tekstu.

"Sa cijenom od samo tri do četiri dolara po dozi, oksfordska vakcina je samo djelić cijene Fajzerove i Modernine vakcine, koja će se prodavati po cijenama između 20 i 32 dolara, što je za mnoge zemlje u razvoju skupo", navodi Telegraf.

Direktor tima koji je pravio vakcinu u Oksfordu Endru Polard kaže da su napravili "vakcinu za svijet".

"Naš cilj je bio da vakcina bude dostupna svuda. Smatram da smo uspjeli to da uradimo. Ovo su vrlo uzbudljiva vremena za ljudsko zdravlje", rekao je Polard.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.