ODT Bar: Predmet protiv učiteljice Višnjić i sveštenika SPC u fazi izviđaja
Moleban u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru

ODT Bar: Predmet protiv učiteljice Višnjić i sveštenika SPC u fazi izviđaja

Predmet protiv učiteljice Osnovne škole "Jugoslavija" u Baru Rade Višnjić koja je pozvala đake na moleban povodom početka školske godine, kao i protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve koji su služili taj vjerski obred 4. oktobra u fazi je izviđaja - saopšteno je Pobjedi iz Osnovnog državnog tužilaštva u Baru.

Iz ovog tužilačkog organa kazali su da se "prikupljaju potrebna obavještenja" u slučaju Višnjić, više od mjesec i po kasnije od formiranja predmeta po službenoj dužnosti 6. oktobra.

"O odluci tužilaštva javnost će biti blagovremeno obavještena", navedeno je u odgovoru Pobjedi na pitanja u kojoj je fazi ovaj predmet, do kakvih informacija su došli prikupljanjem obavještenja, te da li u radnjama Višnjić i sveštenika ima elemanata krivičnog djela.

Zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković ocijenila je da je Osnovna škola "Jugoslavija“ blagovremeno reagovala kako ne bi došlo do eventualne zloupotrebe djece u slučaju poziva Višnjić đacima na moleban povodom početka školske godine.

Iz Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda za Pobjedu su kazali da su u ispitnom postupku zbog kršenja prava djeteta i zloupotrebe djece, koji su pokrenuli po sopstvenoj inicijativi, ocjenjivali reagovanje škole, a ne Višnjić koja je preko vajber grupe odjeljenja V-2 uputila đacima poziv da dođu na moleban 4. oktobra.

Iako, kako je navela u mišljenju Mijušković, „nastavnici imaju određeni stepen diskrecije u postavljanju sopstvenih nastavnih ciljeva“ u školi, pak, „ne treba vršiti promociju religijskih događaja ili pozivanje učenika da njima prisustvuju, a nastavnici ne treba da koriste grupe koje su formirane za nastavu (za pomoć pri nastavi na daljinu) u neke druge svrhe, jer to može kod djece stvoriti zabunu“.

"Obrazovno-vaspitne ustanove ne treba da budu korišćene za organizovanje učenika u političke, religijske ili druge svrhe", istaknuto je u mišljenju Mijušković.

Imajući u vidu da je radi ispitivanja slučaja Uprava škole blagovremeno reagovala iz Institucije ombudsmana smatraju da u ovom trenutku ne postoje razlozi za dalje postupanje u ovom predmetu.

Višnjić je preko vajber grupe učenicima V-2 odjeljenja uputila poziv na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira.

"Draga djeco danas je moleban u Hramu Sv. Jovana Vladimira u 18 časova… Za sretan početak škole… Da se molimo za dobro učenje… Ja idem svake godine. I večeras ću biti tamo. Voljela bih da mi se pridružite ko može. Naravno, ne obazirući se na to ko je koje vjere", piše u poruci Višnjić.

Poziv na moleban u jeku pandemije koronavirusa osudili su iz Ministarstva prosvjete i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ocijenivši da je Višnjić zloupotrijebila djecu i njihovo zdravlje, a njen poziv osudio je i određen broj nevladinih organizacija i političkih partija.

Višnjić je rekla da nije, kako su to prenijeli mediji, pozivala učenike da prisustvuju molebanu, već ih je obavijestila o tom događaju „kao što uvijek radi kad je riječ o društvenim događajima za koje procijeni da bi djeci mogli biti interesantni“.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.