EKIP:  5G mreža za dvije godine u Crnoj Gori
ilustracija

U fazi izrada studije o strategiji uvođenja

EKIP: 5G mreža za dvije godine u Crnoj Gori

Najvažnijii izazovi koji očekuju Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u narednom četvorogodišnjem periodu su nesmetano funkcionisanje i dalji razvoj elektronskih komunikacionih mreža u doba pandemije kovid-19, potpuno ukidanje naknada za roming u zemljama Zapadnog Balkana (jul 2021. godine), sljedeća dodjela radio-frekvencijskog spektra (kraj 2021. godine) i početak komercijalne upotrebe 5G mreža (kraj 2022. godine), saopštio je izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović.

Ocijenio je da je u Crnoj Gori kreiran stabilan i predvidiv poslovni ambijent, što je, kako kaže, dovelo do visokog stepena tehnološkog razvoja i prisustva vodećih telekomunikacionih i poštanskih operatora u našoj državi.

Govoreći o mreži pete generacije (5G), najavio je da će se do kraja ove godine kompletirati potreban regulatorni okvir i donijeti odgovarajuće planove raspodjele radio-frekvencija, a u fazi je izrada studije o strategiji uvođenja 5G, koja treba da bude završena u prvom kvartalu naredne godine.

“U skladu sa našim planovima postupak dodjele radio-frekvencijskog spektra ćemo najvjerovatnije sprovesti u drugoj polovini naredne godine, tako da bi se komercijalna dostupnost 5G mreža i servisa mogla očekivati do kraja 2022. godine”, precizirao je Grgurović za Pobjedu.

Ocijenio je da je nedavno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija Zapadnog Balkana u Tirani značajno za sve države egiona.

“Mogu reći da smo od ovih šest ekonomija najprije, najviše i najozbiljnije prišli ovom pitanju, pa će potpisivanje ovog međunarodnog sporazuma ubrzati uvođenje 5G i rješavanje određenih otvorenih pitanja, naročito onog vezanog za krajnji vremenski rok oslobađanja opsega 700 MHz od strane radio-difuzne službe i njegova namjena i dodjela mobilnoj službi”, kazao je Grgurović.

Saopštio je da je tržište elektronskih komunikacija u Crnoj Gori i tokom ove godine nastavilo sa razvojem, čemu je, kako kaže, doprinio stabilan i predvidiv regulatorni okvir koji kreira Agencija. Smatra da se korisnicima u Crnoj Gori nude skoro sve elektronske komunikacione usluge koje se pružaju i u najrazvijenijim državama i koje trenutno zadovoljavaju potrebe korisnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.