Evropska komisija nabavlja 200 robota za dezinfekciju bolnica
Foto: Screenshot

Evropska komisija nabavlja 200 robota za dezinfekciju bolnica

Evropska komisija nabavlja 200 robota za dezinfekciju bolnica u vrijednosti od 12 miliona eura koji će biti isporučeni bolnicama širom Evropske unije.

Bolnice iz većine država članica izrazile su interesovanje za takvim robotima koji mogu da dezinfikuju standardne bolničke sobe koristeći ultraljubičasto svjetlo u roku od 15 minuta.

Cio proces kontroliše osoba koja se nalazi van prostorija koje se dezinfikuju kako ne bi bila izložena ultraljubičastim zracima.

"Pozdravljam ovaj potez da se pomogne bolnicama u Evropi da smanje rizik od infekcije, što je važan korak u obuzdavanju zaraze koronavirusom", rekla je izvršna potpredsjednica Margret Vestager.

Roboti bi trebali da budu isporučeni u sledećih nekoliko nedjelja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.