Evropska agencija za ljekove mogla bi da odobri prve vakcine do kraja godine

Evropska agencija za ljekove mogla bi da odobri prve vakcine do kraja godine

Evropska agencija za ljekove (EMA) koja trenutno razmatra zahtjeve za odobrenje tri kandidata za vakcinu protiv Kovida-19, saopštila je danas da bi mogla da odobri prve vakcine do kraja ove, ili do početka iduće godine.

Zadatak te agencije čije sjedište je u Amsterdamu je da odobrava i kontroliše ljekove u EU. Kada se dobije konačno zeleno svjetlo, što daje Evropska komisija, laboratorije mogu da prodaju svoje ljekove u cijeloj EU.

Navodi EMA uslijedili su pošto je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla prošle nedelje da bi Agencija mogla "u drugoj polovini decembra" da odobri vakcine koje su testirali Fajzer/Biontek i Moderna.

U imejlu upućenom Frans presu, EMA je navela da je u ovoj fazi teško precizirati rokove za autorizaciju vakcina jer još nemaju sve podatke i testiranja su i dalje u toku.

"U zavisnosti od napredovanja procjena EMA bi mogla da bude u mogućnosti da završi sa procjenom najnaprednijih kandidata za vakcinu do kraja ove godine ili početka iduće", navodi se u mejlu.

Agencija je usvojila ubrzanu proceduru koja će omogućiti da se ispitaju podaci o bezbjednosti i efikasnosti vakcina kako se one budu pojavljivale, čak i prije nego što stignu zvanični zahtjevi za njihovo odobrenje od strane proizvođača.

U ovom stalnom ispitivanju su kandidati za vakcine britanske Oksford/AstraZeneka, američko njemački Fajzer/Biontek i američke Moderna.

Britanska laboratorija Astra Zeneka povezana sa univerzitetom Oksford javila je danas da je razvila vakcinu efikasnu u prosjeku 70 odsto, i do 90 odsto u nekim slučajevima prema privremenim podacima.

Ti rezultati izgledaju manje efikasni od konkurenata Fajzer/Biontek ili Moderne čija efikasnost je procenjena na 90 odsto ali britanska formula ima prednost što koristi tradicionalniju tehnologiju, zbog čega bi njena buduća vakcina bila jeftinija i lakša za skladištenje.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.